Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kvinna-doms-for-grov-misshandel-av-trearig-dotter/

SVERIGE

Kvinna döms för grov misshandel av treårig dotter

Blekinge tingsrätt.
Foto: Magnus Lejhall/TT

En 22-årig kvinna döms till två års fängelse för grov misshandel för att bland annat ha stampat sin treåriga dotter flera gånger i huvudet. Hennes förklaring till brotten är att hon blivit manipulerad till det av en man på Snapchat.

”Av presenterade filmer framgår hur XX utsatt sin dotter för omfattande kränkningar genom de åtalade gärningarna”, står det i tingsrättsdomen. ”Gärningarna som delvis skett nattetid eller då barnet sovit har varit synnerligen hänsynslösa.”

Den 22-åriga kvinnan i Blekinge ska ha hållit sin treåriga dotter vaken under en natt i mitten av september och upprepat ”det är mamma som bestämmer” för flickan. Dagen därpå slog och knuffade hon barnet, kastade föremål på henne och drog henne i håret.

Ytterligare en dag senare stampade kvinnan treåringen flera gånger i huvudet och på överkroppen. Uppgifterna är ovanligt lätta att styrka då ett tjugotal av händelserna filmades – på en av filmerna är det flickans mormor som knuffar henne till marken, men hon har inte åtalats.

Åtal väcktes dock mot mamman i november för i tur och ordning ofredande, misshandel och grov misshandel. 22-åringen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning där det framkom att man kan misstänka att hon lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningarna och att hon fortfarande gör det, men enligt den större undersökningen varken led eller lider hon av någon allvarlig psykisk störning.

Redan i första polisförhöret erkände kvinnan brott, men hon har en udda förklaring. Hon säger att misshandeln utövats på uppmaning från en kille som hon träffat på Instagram under sommaren och att det är han som har bett henne att filma allt våld för att sedan skicka det till honom på Snapchat.

I förhören presenterar 22-åringen sin egen teori, nämligen att killen har en lillasyster som är tillsammans med treåringens pappa och att pappans plan varit att hon skulle bli av med vårdnaden över flickan. Vid ett tillfälle säger hon att hon inte känt sig hotad, men manipulerad, och senare säger hon att killen skulle be sin lillasyster att skicka en torped att döda henne om hon inte gjorde som han sade.

Till skillnad från de flesta andra sociala medier försvinner meddelanden på Snapchat, och av 22-åringens och killens Instagram-konversation finns bara tjugo meddelanden där inga direkta uppmaningar till våld finns.

Åklagaren Anna Johansson Toresten hade yrkat på två år i fängelse, precis som Blekinge tingsrätt beslutat och ”några förmildrande omständigheter har inte framkommit”.

Läs mer: Kvinna häktas misstänkt för barnmisshandel – filmklipp spreds