Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kvinnan-slappt-misstankarna-om-brott-mot-sveriges-sakerhet-kvarstar/

SVERIGE

Kvinnan släppt – misstankarna om brott mot Sveriges säkerhet kvarstår

Polis på plats vid gryningsräden i tisdags.
Foto: Magnus Hallgren

Kvinnan som greps i tisdags, misstänkt för medhjälp till grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, har släppts på fri fot. Misstankarna kvarstår och hennes make är fortsatt anhållen.

Paret invandrade från Ryssland på 1990-talet.

Senast i morgon fredag ska åklagaren fatta beslut om kvinnans make, som är anhållen misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, ska begäras häktad eller släppas på fri fot, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det var i tisdags som polisen genomförde ett tillslag mot parets bostad i ett välbärgat villaområde ett par mil utanför centrala Stockholm.

Mannen misstänks för grov underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Kvinnan misstänks för medhjälp i båda brotten. Paret ska ha begått brotten i bland annat Stockholms län mellan januari 2013 fram till dagens gripande, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Båda nekar till brott.

Paret, som är i 60-årsåldern, invandrade till Sverige kring millennieskiftet och var då ryska medborgare. Senare blev de svenska medborgare.

Kvinnans advokat Max Ahlgren vill inte säga om han varit i kontakt med sin klient efter frisläppandet, men menar att hon fortsatt nekar till brott.

– Sedan kan man konstatera att åklagaren uppenbarligen har funnit att det inte finns skäl att hålla henne anhållen längre, då får man dra sina slutsatser. På ett generellt plan kan man säga att om åklagaren väljer att häva anhållandet i ett sådant här allvarligt brott är det en indikation på att misstankarna kanske inte är särskilt starka, säger han.

DN har pratat med makens advokat Ulrika Borg som har suttit med när hennes klient förhörts på torsdagen.

– Min erfarenhet säger mig att det kan vara så att åklagaren kommer att lämna in en häktningsansökan. Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott, säger hon.

Åklagarmyndigheten uppger att åklagaren just nu inte kan lämna mer information.

Läs mer:

Gift par greps misstänkt för brott mot Sveriges säkerhet

Kreml om Säpos tillslag: ”Antirysk hysteri”

Ämnen i artikeln

Säpo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt