Kvinnan som larmade om Johan Ingerö var då fritidspolitiker för KD. I dag har hon lämnat partiet.
Hon berättar för DN att de båda hade en relation från senhösten 2019 och ett år framåt, men att han (som då var policychef för KD) ska ha utsatt henne för ett olämpligt och aggressivt beteende som gjorde att hon for illa psykiskt.
Två av varandra oberoende källor inom partiet berättar för DN att de kort efter att relationen tog slut tog del av kvinnans vittnesmål om vad som hänt och att de upplevde henne som mycket trovärdig.
Dagens ETC och Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat om kvinnans berättelse och att hon på onsdagen gjorde en polisanmälan mot Ingerö.
Expressen rapporterade att det inte blir någon förundersökning, vilket polisen också bekräftar för DN. Anmälan rubricerades som ofredande, ett brott för vilket preskriptionstiden är två år.
– Jag hade inte förväntat mig någonting av polisanmälan. Jag ville bara göra det som kändes rätt, säger kvinnan, som uppger att hon inte haft mod eller kraft att göra en anmälan tidigare.
Johan Ingerölämnade på tisdagen posten som partisekreterare. Kort därefter blev det känt att partikollegan Sara Skyttedal polisanmält honom för en påstådd händelse från 2014.
Johan Ingerö har tillbakavisat anklagelserna och beskriver dem som osanna. DN har sökt honom angående anklagelserna som riktats mot honom från den andra kvinnan, men han vill inte ge någon kommentar.
Kvinnan larmade om Johan Ingerös agerande till högre företrädare inom KD i januari 2021.
I tid sammanföll det med att KD skulle utse ett nytt regionråd i Region Stockholm. Enligt DN:s uppgifter var Johan Ingerö intresserad av posten och förordades av partiledningen och av Camilla Brodin, ordförande i distriktsstyrelsen i Stockholms län.
Kvinnan skrev därför ett brev till Brodin och berättade om hur han betett sig under deras relation:
”Jag antar någonstans att det är min skyldighet att inte tiga..//… om något som eventuellt kan vara skadligt för partiet längre fram”‚ skrev kvinnan, enligt DN:s uppgifter.
Camilla Brodin är i dag, förutom distriktsordförande, även partiets gruppledare i riksdagen. Kvinnan säger till DN att hon upplevde att Brodin inledningsvis tog uppgifterna på stort allvar:
– Hon ville ta uppgifterna vidare till dåvarande partisekreterare Peter Kullgren och stabschefen Tobias Karlström, säger kvinnan.
Kvinnan uppger att hon inte fick någon återkoppling från vare sig Kullgren (i dag landsbygdsminister) eller Karlström (i dag statssekreterare vid KD:s samordningskansli) angående det som hon berättat.
När kvinnan senare på nytt tog kontakt med Camilla Brodin ska hon, enligt kvinnan, ha sagt att ”partiet inte är någon domstol”.
– Partiet är såklart inte en domstol, men jag tyckte det var allvarligt att man sedan utnämnde Johan Ingerö till partisekreterare. Det var chockerande att man gjorde det trots det som man känner till om hans bakgrund, säger kvinnan.
Camilla Brodin.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Camilla Brodin bekräftar, när hon får frågor från DN om händelsen 2021, att hon tagit del av interna anklagelser:
”Det stämmer att jag hade samtal med en partiaktiv i distriktet som riktade anklagelser mot en anställd på riksorganisationen”, skriver Camilla Brodin i ett sms och fortsätter:
”I samförstånd med medlemmen och enligt gängse rutiner informerades partisekreterare och närmaste chef. Jag uppmuntrade personen till att göra en polisanmälan om det fanns misstanke till brott men vad jag känner till gjordes aldrig detta. Med omsorg för de inblandade kan jag inte kommentera ärendet ytterligare.”
DN har utan resultat sökt Peter Kullgren och Tobias Karlström. I stället ger den tillförordnande partisekreteraren Fredrik Noreback en skriftlig kommentar:
”Vi har gått igenom hanteringen och dokumentationen av det här ärendet noggrant med de personer som hanterade det i partiet. Mot bakgrund av det kan vi konstatera att detta har omhändertagits aktivt och helt enligt våra rutiner. Utöver genomförda samtal med berörda har det inte funnits någon grund till att ytterligare agera utan en formell anmälan, vilket med all tydlighet kommunicerats till den här personen. Men någon sådan gjordes aldrig.”
Några veckor efter att kvinnan år 2021 larmade om Johan Ingerös beteende valdes i stället Désirée Pethrus till nytt regionråd i Region Stockholm.
Två personer som ingick i gruppen som skulle ta fram namnförslag på nytt regionråd uppger för DN att de själva inte nåddes av några signaler om att Johan Ingerö skulle ha betett sig olämpligt. En annan källa uppger dock att uppgifterna hade betydelse för vilken kandidat som sedan valdes.
Camilla Brodin har inte svarat DN på om uppgifterna om Ingerö gjorde att hon omvärderade sin syn på vem som var mest lämplig för posten.