Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kyla-leder-till-halka-seriekrock-utanfor-skelleftea/

SVERIGE

Kyla leder till halka – seriekrock utanför Skellefteå

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Hampus Andersson

Höstkylan har svept in över landet – och det har lett till hala vägar och flera olyckor i Skellefteåtrakten.

– Det börjar bli dags att plocka fram isskrapan på morgnarna, säger meteorolog Max Schildt.

SMHI varnar för blötsnö i Norrbottens inland på torsdagen.

Från omkring 07-tiden på onsdagsmorgonen skedde en rad olyckor på E4 norr om Skellefteå. Mellan fem och nio bilar var först inblandade i en seriekrock i området, enligt polisen. Minst en person skadades.

På plats meddelade räddningstjänsten att ännu en olycka inträffat, där en bil fattat eld. En person fördes till sjukhus med ambulans.

– Det var väldigt halt på platsen och vi haft en mycket olycksdrabbad morgon. Man får ta det försiktigt på vägarna, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisregion Nord.

Senare rapporterades ytterligare två olyckor i Skellefteåområdet. Även utanför Umeå åkte en bil av vägen på morgonen, enligt polisen.

Halkan kommer med kylan som dragit in över Sverige de senaste dagarna.

– En kallare luftmassa har rört sig in och i går började temperaturerna klättra neråt. Det har dessutom varit en klar natt på många håll och då kan det bli risk för halka, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

– Det har lokalt varit risk för halka i Västerbottens län och norra Norrland i Tornedalen.

Under natten mot onsdagen har det varit minusgrader ända ned i Götaland. Även natten mot torsdagen ser ut att bli kall.

– Det blir ännu en kylig natt, framför allt i norra Norrland men även i södra Norrland och ända ner mot Dalarna ser det ut att bli minusgrader. Även i Götaland och Svealand kan det bli minusgrader på sina håll.

Samtidigt börjar det att dra in lite mildare luft och i södra Sverige stiger temperaturerna de närmaste dagarna, enligt prognosen från SMHI.

– Natt mot torsdag rör det sig in ett nederbördsområde västerifrån med lite mildare luft. Över Norrland faller det i morgon som snö. Över norra delarna av landet är det fortsatt kallt och risk för halka, säger Schildt.

För torsdagen har SMHI gått ut med en klass 1-varning för snöfall i Norrbottens läns inland. Det kan komma 2–5 centimeter blötsnö.

Läs mer:

Ovanligt tidigt snöfall i Övertorneå

Hösten är här med besked – snöinslag i norr

Ämnen i artikeln

Skellefteå
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt