Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/laginkomsttagare-kan-fa-stod-for-att-kopa-krislada/

SVERIGE

Låginkomsttagare kan få stöd för att köpa krislåda

Att rusta inför en kris kan bli kostsamt för hushållen. I Göteborg ska det nu utredas om de med lägre inkomst ska kunna få kommunalt stöd för att köpa en krislåda till hemmet.

– Att skydda sin befolkning får inte bli en klassfråga, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Stormkök, vevradio, sovsäckar, ficklampor, vårdutrustning. Det och mycket annat rekommenderar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att man har hemma i händelse av kris eller krig.

Att förbereda sig inför en möjlig krissituation kan bli kostsamt för hushållen. Och just den ekonomiska frågan är något som Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på MSB, säger sig ha märkt ett ökat intresse för den senaste tiden.

– Vi på MSB har inte gjort någon undersökning på den ekonomiska biten, för det har inte varit en särskilt vanlig fråga förrän det senaste året, och det nya intresset antar jag beror på hushållens mer pressade ekonomiska situation, säger hon.

Anna Teljfors är risk- och kriskommunikatör på MSB.
Foto: Melker Dahlstrand

I Göteborg röstade kommunstyrelsen på onsdagen igenom ett yrkande från S, V och MP om krisberedskap. I detta ingår att utreda och kostnadsberäkna ett stöd för hemberedskap hos kommuninvånarna med låga inkomster.

– Vi har en situation där alla inte har den ekonomin att klara sig en viss tid i ett krisläge. Vi har fattiga göteborgare och då vill vi utreda möjligheterna att stötta upp det vi kallar för en krislåda, med ett innehåll för att klara sig under ett antal timmar. Att skydda sin befolkning får inte bli en klassfråga, säger kommunstyrelsens nya ordförande Jonas Attenius (S).

Jonas Attenius (S) vill se ett stöd för de som har lägst inkomst, för att möjliggöra införskaffande av en krislåda.
Foto: Tomas Ohlsson

Vilka är det som räknas in i gruppen med lägre inkomster?

– Vi har inte gjort den definitionen än. I det här förslaget har vi pratat om invånare med lägre inkomster. Men det ingår i själva utredningsförslaget vi ger till stadsledningskontoret att titta på en definition om var man skulle lägga en sådan gräns och hur man skulle definiera det, säger han.

Har ni någon uppfattning om hur många det kan röra sig om?

– Nej i nuläget har vi ingen uppfattning om hur många det skulle kunna vara. Här vill vi också se över en möjlighet att titta på en statlig ersättning, för det ser olika ut i olika kommuner. Och här finns också ett statligt ansvar, så det finns också med i yrkandet att se över.

Anna Teljfors på MSB är positiv till initiativet att på kommunal nivå stötta de med lägre inkomst med krislåda. Samtidigt menar hon att fokus inte bör ligga på att inhandla den bästa och dyraste utrustningen. Man kan komma långt med saker de flesta har hemma.

– Det handlar om att gräva där man står. Har du tomflaskor hemma behöver du ju inte gå och panta dem, utan du kan i stället fylla dem med vatten. Då behöver du inte köpa en dyr vattendunk, till exempel. Eller bygg på skafferiet – om det är tre för tio på krossade tomater kan man ju köpa en extra burk och bygga på så att man över tiden får ett nödskafferi.

Anna Teljfors (t.v.) tillsammans med Heidi Andersson i en filminspelning för MSB om innehållet i krislådor.
Foto: Thomas Henrikson

Utöver ett krisförråd påtalar hon också vikten av praktiska färdigheter som kan vara användbara i en krissituation. Det kan till exempel vara bara att veta hur man lagar mat på stormkök, hur man kan hålla sig varm utan ström eller hur man lagar sina kläder.

– Det handlar inte bara om att köpa en grej som ska stå längst upp i ett skåp, utan det handlar om ett sätt att tänka, det är en omställningsprocess. Vi har inte behövt tänka på det här så mycket tidigare, och det är helt naturligt eftersom man inte haft någon anledning, säger Anna Teljfors.

När det kommer till just en krislåda, skulle inte MSB kunna dela ut en sådan så att alla i Sverige har de viktigaste nödvändigheterna?

– Dels skulle det innehållet inte passa alla om vi delade ut ett sådant paket, för omständigheterna ser väldigt olika ut för olika hushåll. Men framför allt har vi inget sådant uppdrag i dag hos MSB. Det är i så fall regeringen som får fatta ett sådant beslut.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt