Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lagret-som-blivit-kyrkogard-for-stockholms-utdomda-hyrcyklar/

SVERIGE

Lagret som blivit kyrkogård för Stockholms utdömda hyrcyklar

Stockholms utdömda hyrcyklar står uppradade i en jättelik lokal i Västberga. I Sätra finns ytterligare ett lager. Längst ner till höger i bild skymtar några eldrivna lådcyklar.
Foto: Lotta Härdelin

Har du undrat vad som hänt med alla de hyrcyklar som städats bort från Stockholms gator? De står i en enorm lagerlokal i Västberga. Vilket öde som nu väntar de tusentals utdömda tvåhjulingarna är det ingen som vet.

– Det är en bra fråga, kanske ska de skickas tillbaka till den italienska leverantören, säger Henric Hedenqvist, service manager på Stockholm Ebikes.

Det är här de står, Stockholms omyndigförklarade hyrcyklar. Instuvade i långa rader i en hangarliknande lokal i Västberga industriområde i södra Stockholm. Det ser ut som en krigskyrkogård för cyklar. I Sätra finns ett till lager. Där står ytterligare en ocean av alla dessa hyrhojar som orsakat så mycket huvudvärk för så många.

I våras fick Henric Hedenqvist uppdraget att ansvara för den praktiska verksamheten på Stockholm Ebikes som på uppdrag av Stockholms stad sköter den reklamfinansierade hyrtjänsten. Då hade appar strulat, cyklar krånglat och batterier brunnit. Sedan gick det ännu sämre.

För drygt tre veckor sedan tvingades en användare uppsöka sjukhus sedan hans cykel bokstavligen talat gått i två delar.

– Jag blev verkligen bestört när det hände. Men då kände vi att det här kan vi inte stå för längre, så vi fattade beslutet att stoppa systemet, säger Henric Hedenqvist.

Henric Hedenqvist, service manager på Stockholm Ebike, bland de utdömda cyklarna. Tidigare fungerade lokalen som verkstad för hyrcyklarna.
Foto: Lotta Härdelin

Bedömningen blev att det kunde dröja upp till nio månader innan systemet var på plats igen. Då tröttnade staden och hävde avtalet med Stockholm Ebikes.

Henric Hedenqvist visar upp en cykel där ramen gått av. Det ser märkligt ut. Som om ramen var en glasspinne som bara har knäckts. Nu hänger tvåhjulingen som ett skjutet rådjur i hans armar. Samtidigt vill Henric Hedenqvist betona att det handlar om ett begränsat antal exemplar.

– Vi har hittat 27 cyklar där det är någon form av deformation på ramen.

Han berättar att några av olyckscyklarna skickats till ett laboratorium i Frankrike för en oberoende analys. Men än så länge har inga svar kommit.

– Nu är jag ingen mekaniker, men jag skulle säga att det är ovanligt att en cykel går sönder på det här viset. Vi vet fortfarande inte exakt vad orsaken är. Men vår tes är att det är cyklarnas fel, säger Henric Hedenqvist.

Stockholm Ebikes uppger att man påträffat 27 cyklar med någon form av deformation på ramen. På vissa av dessa, som den på bilden, har ramen knäckts.
Foto: Lotta Härdelin

Samtidigt pekar han på en annan kvaddad cykel vars framhjul ser ut som en dåligt ritad åtta. En annan teori är nämligen att mindre nogräknade användare har utsatt cyklarna för orimliga påfrestningar. Enligt Henric Hedenqvist så är det den italienska leverantören Vaimoos uppgift att reda ut varför cyklarna har pajat.

– Vi kräver svar nu. Vi har ju tappat avtalet på grund av det här. Jag ogillar att svära, men det är förbannat tråkigt.

Vad som händer nu med de skandalomsusade tvåhjulingarna är oklart. Kanske skeppas de tillbaka till Italien. Kanske skrotas de. Ingen vet säkert. Tills vidare står de bara i Västberga och Sätra och skäms.

Henric Hedenqvist vill hylla det gäng som arbetade med serva och få ut hyrcyklarna på Stockholms gator. ”De är guld värda”. Sammantaget har bolaget sysselsatt runt 100 personer.
Foto: Lotta Härdelin

Sedan var det här med vitesfrågan. Beloppen har envist tickat på sedan cykelsystemet lanserades för lite drygt år sedan med hänvisning till att kraven i avtalet inte har uppfyllts. När en cykel har uteblivit har notan för Stockholm Ebike varit 100 kronor per dag. I dag ligger stadens viteskrav på drygt 27 miljoner kronor. Enligt Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, har hittills sex miljoner betalats in.

Men bolaget och staden har olika syn på vad som ska räknas som en cykel i drift. Därför har kommunen dragit bolaget inför domstol.

– Vi behöver hjälp med att avgöra hur avtalet ska tolkas, Stockholm Ebike förnekar inte alla viten, men de har beräknat dem på helt andra siffror och därför kommit fram till en lägre summa, säger Malinda Flodman.

Stockholms stad har krävt över 27 miljoner i vite – Stockholm Ebike har enligt staden betalat in sex miljoner.
Foto: Lotta Härdelin

Henric Hedenqvist avstår från att kommentera den juridiska biten. Gällande ersättning till de användare som tecknat en hyrcykelprenumeration säger han att bolaget jobbar på att presentera en modell för återbetalning av köpta pass.

DN har utan framgång sökt Vaimoo för en kommentar.

Läs mer: Stockholm häver avtal med hyrcykelföretag