Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lakaren-fran-marsta-dog-av-covid-mitt-i-sin-garning-att-hon-ar-borta-ar-en-humanitar-katastrof/

SVERIGE

Läkaren från Märsta dog av covid – räddade slavar från IS: ”Att hon är borta är en humanitär katastrof”

Svenska läkaren Nemam Ghafouri, som avled i torsdags, kom till Irak sommaren 2014 för att volontärarbeta med flyktingar – just när IS inledde sitt folkmord mot yazidier. De två kvinnorna till vänster på bilden har båda tillfångatagits, utnyttjats och köpts och sålts som slavar av IS-terrorister.
Svenska läkaren Nemam Ghafouri, som avled i torsdags, kom till Irak sommaren 2014 för att volontärarbeta med flyktingar – just när IS inledde sitt folkmord mot yazidier. De två kvinnorna till vänster på bilden har båda tillfångatagits, utnyttjats och köpts och sålts som slavar av IS-terrorister. Foto: Lotta Härdelin

Nemam Ghafouri från Märsta befriade kvinnor och barn som varit slavar hos terrorsekten IS. I torsdags avled hon i covid-19, mitt i sin livsgärning.

Med sin röda sjal och sitt orädda sätt blev den svenska läkaren en hjälte för tusentals, både i Sverige och i Kurdistan. Hon blev 52 år.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.