Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lakaren-fran-marsta-dog-av-covid-mitt-i-sin-garning-att-hon-ar-borta-ar-en-humanitar-katastrof/

Sverige

Läkaren från Märsta dog av covid – räddade slavar från IS: ”Att hon är borta är en humanitär katastrof”

Svenska läkaren Nemam Ghafouri, som avled i torsdags, kom till Irak sommaren 2014 för att volontärarbeta med flyktingar – just när IS inledde sitt folkmord mot yazidier. De två kvinnorna till vänster på bilden har båda tillfångatagits, utnyttjats och köpts och sålts som slavar av IS-terrorister.
Svenska läkaren Nemam Ghafouri, som avled i torsdags, kom till Irak sommaren 2014 för att volontärarbeta med flyktingar – just när IS inledde sitt folkmord mot yazidier. De två kvinnorna till vänster på bilden har båda tillfångatagits, utnyttjats och köpts och sålts som slavar av IS-terrorister. Foto: Lotta Härdelin

Nemam Ghafouri från Märsta befriade kvinnor och barn som varit slavar hos terrorsekten IS. I torsdags avled hon i covid-19, mitt i sin livsgärning.

Med sin röda sjal och sitt orädda sätt blev den svenska läkaren en hjälte för tusentals, både i Sverige och i Kurdistan. Hon blev 52 år.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in