Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lakarteam-satts-in-for-att-fa-fler-att-vaccinera-sig/

SVERIGE

Läkarteam sätts in för att få fler att vaccinera sig

I samband med höstlovsaktiviteter för elever på Bergsjöskolan i nordöstra Göteborg bjöds föräldrarna in till en föreläsning om vaccination mot covid-19.
I samband med höstlovsaktiviteter för elever på Bergsjöskolan i nordöstra Göteborg bjöds föräldrarna in till en föreläsning om vaccination mot covid-19. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Hälsoguider, kulturtolkar, drop-in-mottagning. Trots flera riktade insatser är vaccinationsgraden fortsatt låg i Angered och andra segregerade områden i Göteborg. Nu sätter regionen in speciella läkarteam i hopp om att få upp vaccinationsviljan.

– Vi behöver hålla i, säger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge.

– Vi är här för att svara på era frågor. Vi är inte här för att övertyga någon om att vaccinera er eller era barn, utan att ge er den informationen som finns, säger ST-läkaren Nino Toloraia och tittar ut över publiken som samlats i matsalen på Bergsjöskolan i nordöstra Göteborg.

Nino Toloraia och specialistläkaren Shadan Davachi är en del av ett läkarteam som anlitats av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen för att ytterligare försöka öka vaccinationsgraden i nordöstra Göteborg samt Biskopsgården och Tynnered.

Enligt de senaste siffrorna som finns på stadsdelsnivå är 52,8 procent av Angereds befolkning fullvaccinerad, jämfört med cirka 75 procent för Göteborg totalt. Motsvarande siffra för Östra Göteborg, där bland annat Bergsjön ingår, är 61,8 procent.

Bild 1 av 2 Läkarteamet Shadan Davachi och Nino Toloraia kommer att föreläsa på flera platser i områden där vaccinationsgraden är låg de kommande veckorna.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 2 Nu sätter Västra Götalandsregionen in ytterligare resurser för att öka vaccinationstakten i områden med låg vaccinationsgrad. Särskilt som det nu är dags för barn mellan 12 och 15 år att vaccineras – något som man tror kan bli svårt om vårdnadshavarna själva inte är vaccinerade.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Även om det går långsamt uppåt så är det fortfarande ett antal individer som väljer att vaccinera sig varje dag, tack vare våra insatser. Det är också viktigt att att veta att folk tar sin andra dos. Så vi behöver hålla i, säger regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge om siffrorna och fortsätter:

– Informationen finns där men det finns fortfarande behov av nära dialog med invånare i vissa områden. Vissa har medicinska frågor, vissa vill prata om myter och rykten. Nu har vi tagit fram en film, översatt till ett flertal språk, där jag och en kulturtolk har en dialog om de olika myterna, som ett ytterligare komplement.

Varför gjorde man inte till exempel en sådan film redan från början, när ni vetat länge att det är en grupp som är svår att nå?

– Det tar ett tag innan man förstår vilka myter som finns just där och hur man når en grupp som inte är så lätt att övertyga. Allt det som vi gör nu är komplement till det som vi redan gör.

Kajsa Ahlström arbetar med folkhälsa i nordöstra Göteborg och är just nu involverad i uppdraget som handlar om att stärka kommunikationsinsatserna kring vaccination mot covid-19. Hon anser, liksom Rygge, att det krävs ett ”ihärdigt arbete” i områdena med låg vaccinationsgrad men tycker samtidigt att det kunde gjorts mer från början.

– Jag tycker att man kunde varit snabbare på bollen. Det är ingen som är förvånad över att det ser ut som det gör nu, säger hon.

Hur menar du?

– Jo, men om man tittar på valdeltagande till exempel, som jag jobbat mycket med tidigare, hänger det ihop med tillit till myndigheter och till vården. Och valdeltagandet har de senaste fyra åren varit lägst uppe i Gårdsten. Precis på samma plats är det också den lägsta vaccinationstäckningen. Med den kunskapen i ryggen borde alla ansvariga aktörer ha sett var vi borde slå hårdast på trumman först. Men så var det inte riktigt.

Kajsa Ahlström menar också att man kan vända på perspektiven när det kommer till vem som ska nås av vem.

– Det här med att satsa på att nå ut till svårnådda grupper – jag tycker kanske att det snarare är vaccinatörerna som varit svårnådda, inte befolkningen. Det blir mindre attraktivt att vaccinera här när man får ersättning per stick. Då är det klart att det när det är väldigt få som kommer att det blir ett problem för den som ställer upp som vaccinatör.

Bild 1 av 2 Kajsa Ahlström har arbetat med folkhälsa i nordöstra Göteborg i flera år och är inte förvånad över att vaccinationsgraden är låg just här.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 2 Kersti Björkqvist är skolsköterska på Bergsjöskolan. Hon berättar att många av de elever hon pratat med känner oro inför vaccination mot covid-19.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Regionen skriver i ett mejl till DN att man ”har förståelse för vaccinatörernas upplevelse om osäkerheten i ersättningen då den bygger på antal givna doser” och att det i nuläget inte finns en lösning på plats men att ”det kan komma att ändra sig”.

– Sedan finns det vissa vaccinatörer som har varit väldigt tillgängliga, till exempel en i Bergsjön. Och en i Angered Centrum, men den öppnade i somras. Då hade man redan förlorat några månader. Man hade kanske kunnat tänka på det redan ett år i förväg, säger Kajsa Ahlström.

Enligt henne har information direkt från vårdpersonal varit något som efterfrågats bland invånarna.

– Det väger tungt hos befolkningen. Våra vaccinationsguider har varit till stor hjälp men de är inte medicinskt utbildade och därför kompletterar vi nu med ett läkarteam som vi har anställt som konsulter inom vårt uppdrag, säger hon.

Eftermiddagens informationsträff är den första i en serie öppna föreläsningar. Just den här vänder sig framför allt till vårdnadshavare till elever på Bergsjöskolan och närliggande Sandeklevsskolan, för att informera om vaccination av barn.

Läkarteamet inleder med en tidslinje över pandemiernas historia och övergår till att förklara hur olika virus fungerar. Sedan följer en noggrann beskrivning av hur just covid-19 fungerar, följt av lungornas anatomi och fysiologi.

– Covid-19 vill göra om våra lungceller till en covid-19-fabrik. Då börjar vårt immunförsvar väcka våra krigare och tävla med viruset, förklarar Shadan Davachi.

Bild 1 av 2 Föräldern Elizabeta Bayram, här med sin yngre dotter, är själv fullvaccinerad men är lite osäker på hur hon ska göra med sin tonåriga dotter som har en njursjukdom.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 2 Olika ”språkbord” för de som behöver hjälp med tolkning.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

På borden ligger lappar där det står olika språk: somaliska, dari och arabiska, med flera. Vid varje bord sitter en tolk som hjälper till med översättning på respektive språk. Men svenska fungerar för flera av de cirka tjugo vårdnadshavare som dyker upp.

Under föreläsningen kommer frågor kring hur många gånger man kan bli sjuk i covid-19, om det är farligt för gravida att vaccineras, och hur vaccination påverkar barn. Även frågor som rör rykten, som om det är sant att vaccin kan påverka vårt dna.

Föräldern Elizabeta Bayram berättar att hon är på plats för att hon ville få information om vaccination av barn. Hon är själv fullvaccinerad men är lite osäker på hur hon ska göra med sin 15-åriga dotter som har en njursjukdom.

Känner du att du fick den informationen du behövde?

– Ja, absolut. Men jag vill prata med min dotters läkare först innan jag bestämmer mig, säger hon.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt