Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lander-ger-upp-samtal-om-skadestand-efter-nedskjutna-planet-i-iran/

SVERIGE

Länder ger upp samtal om skadestånd efter nedskjutna planet i Iran

Alla 176 passagerare ombord på det nedskjutna flygplanet avled.
Alla 176 passagerare ombord på det nedskjutna flygplanet avled. Foto: Rouzbeh Fouladi/TT

Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina avbryter samtalsförsöken med Iran om skadestånd för anhöriga till passagerarna på det nedskjutna flygplanet i Teheran 2020.

”Jag beklagar att Iran än en gång avvisat vårt förslag om förhandlingar”, säger utrikesminister Ann Linde i ett uttalande.

Länderna kommer nu försöka lösa frågan enligt internationell rätt.

Samtliga 176 passagerare miste livet när flygplanet sköts ned utanför den iranska huvudstaden 8 januari 2020. Av dessa var 17 personer svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Iran nekade inledningsvis till att planet skjutits ner, men har senare medgett att den mänskliga faktorn orsakat händelsen.

Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina har tidigare uppmanat Iran att gå med på förhandlingar om skadestånd senast den 5 januari. Den 27 december avböjde däremot Iran, som inte ansåg samtal nödvändiga, enligt det gemensamma uttalandet genom Kanadas regering.

”Efter att först ha gått med på att delta i samtal med gruppen under vår första förhandlingsrunda som hölls den 30 juli 2020, avvisar Iran nu kategoriskt alla ytterligare förhandlingar med gruppen relaterade till vårt kollektiva krav på skadestånd”, lyder uttalandet.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1479153016758583304

Länderna menar att Iran duckar sitt rättsliga ansvar i frågan och att nya försök till förhandlingar ”vid denna tidpunkt är meningslösa”.

De skriver att offrens familjer förtjänar öppenhet och rättvisa efter nedskjutningen. Gruppen kommer därför försöka lösa skadeståndsfrågan enligt internationell rätt.

”Vi står fortsatt enade i vårt åtagande att hålla Iran ansvarigt för sina civila och militära tjänstemäns handlingar och försummelser som ledde till den illegala nedskjutningen av Flight PS752 genom att se till att Iran ger fullt skadestånd för sina brott mot internationell lag”, skriver länderna i uttalandet.

Tidigare i veckan dömde en kanadensisk domstol Iran till att betala mångmiljonbelopp till sex av offrens anhöriga. Totalt rör det sig om motsvarande 765 miljoner svenska kronor. Iran har avvisat kraven. I december 2021 erbjöd Iran anhöriga till varje offer ersättning på omkring 1,4 miljoner kronor.

Efter domen sade advokaten i målet att han kommer se över möjligheten att driva in pengarna genom beslag av iranska tillgångar i bland annat Kanada.

Senare på torsdagen kommenterade utrikesminister Ann Linde beskedet i ett eget uttalande.

Hon säger att Iran bland annat måste ta sitt folkrättsliga ansvar, be anhöriga om ursäkt och se till att något liknande inte inträffar i framtiden.

”Samtliga anhöriga till dem som dödades i nedskjutningen måste också få en rättfärdig kompensation i enlighet med internationell rätt. Vidare måste kommersiell flygtrafik i och runt Iran vara säker i enlighet med internationella regelverk och överenskommelser”, skriver Ann Linde.

Ämnen i artikeln

Iran
Kanada
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt