Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-21 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/landers-avhopp-fran-omstritt-energiavtal-satter-press-pa-sverige/

SVERIGE

Länders avhopp från omstritt energiavtal sätter press på Sverige

Tyska företaget RWE som driver kolkraftverk i flera länder har använt Energistadgefördraget, ECT, för att stämma Nederländerna på drygt 15 miljarder kronor när de beslutade att fasa ut kol till 2030.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Danmark är det senaste EU-landet som drar sig ur Energistadgefördraget, ECT. Avtalet skyddar energiinvesteringar och används för att kräva skadestånd på många miljarder när länder fasar ut olja och kol.

– Som Energistadgefördraget ser ut nu skapar det en onödig osäkerhet kring den gröna omställningen, säger landets klimat- energi- och näringsminister Lars Aagaard (M) i ett pressmeddelande.

Ländernas utträden sätter press på Sverige och andra EU-länder.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.