Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lang-vantetid-for-vaccinationsbevis-pa-papper/

SVERIGE

Lång väntetid för vaccinationsbevis på papper

Foto: E-hälsomyndigheten

Fler och fler ansöker om att få sitt vaccinationsbevis på papper. Nu menar E-hälsomyndigheten att det finns risk för lång väntetid – och ingen garanti på att få ett bevis innan förslaget träder i kraft.

Samtidigt får blankettansökningen kritik för att vara en krånglig process.

Den första december börjar vaccinationsbevis att gälla i Sverige. I ett första steg betyder det att arrangörer och verksamhetsutövare får två val för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus – antingen kräva vaccinationsbevis av deltagare och då undgå deltagarbegränsningar eller följa restriktionen med ett deltagartak på 100 personer.

Det tar bara några minuter att utfärda ett vaccinationsbevis via E-hälsomyndigheten, men om du saknar teknik eller e-legitimation, tar det längre tid. Då måste en blankett skrivas ut, som sedan ska fyllas i och postas. Beviset skickas sedan till personens folkbokföringsadress.

Denna process tar i snitt fem till tio dagar och nu flaggar E-hälsomyndigheten för att väntetiden kommer att öka kraftigt. Dagen efter förslaget presenterades inströmmade över 7 000 ansökningar, jämfört med runt 300 ansökningar per dag innan.

En av dem som har skickat in en blankettansökan är Ulf Heinkes svärmor som varken har dator eller mobil. Han menar att hans svärmor, precis som andra äldre, hamnar i en beroendeställning till personer i omgivningen:

– Blanketten ska skrivas ut, skrivas under och sedan skickas tillbaka. Det är absolut inte som beställningar av andra intyg. Det blir riktigt svårt utan hjälp eller teknik.

För Ulf Heinke uppdagades krångligheterna med att få ut ett vaccinationsbevis utan e-legitimation i samband med att hans svärmor ska följa med på en julkonsert i december, alltså efter att kravet på vaccinationsbevis träder i kraft.

– Tidigare har det inte funnits ett behov av att ha ett vaccinationsbevis, men nu blir det ett krav på vissa tillställningar och då måste ju de flesta i samhället ha tillgång till detta.

– Det är åtta mil mellan min svärmor och oss. Hon har ingen dator eller mobil, så vi måste i princip åka emellan och se till att det fungerar. För andra äldre kan det hända att detta inte alls fungerar. Det finns brister i planeringen, säger Ulf Heinke.

Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på E-hälsomyndigheten, menar att personer utan e-legitimation riskerar att få vänta avsevärt längre för att få sitt vaccinationsbevis, jämfört med väntetiden innan regeringens förslag presenterades.

Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på E-hälsomyndigheten.
Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på E-hälsomyndigheten. Foto: Magnus Glans SVARTPUNKT AB/ eHälsomyndigheten/Jennifer Glans

– Vi arbetar aktivt med denna fråga. Vi vill att det här ska fungera för alla. Vi tar nu kontakt med olika myndigheter och organisationer för att de ska hjälpa till att öka antalet som har e-legitimation så att fler kan använda den digitala tjänsten, säger Erika Burlin Hellman.

Erika Burlin Hellman uppmanar närstående och familjemedlemmar att hjälpa personer att ladda ned e-legitimation, alternativt hjälpa till med att skriva ut blanketten så att den inte behöver beställas från myndigheten.

– Tanken är att ett digitalt bevis med en QR-kod är säkrast. Det måste det finnas en försäkran om att det handlar om en riktig vaccination och ett riktigt intyg, säger Erika Burlin Hellman.

Till och med den 17 november har 63 000 blankettansökningar inkommit till E-hälsomyndigheten för att få ett vaccinationsbevis. Av dessa har cirka 57 000 blivit godkända och vaccinationsbevis har utfärdats.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt