Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/langa-avstand-till-bb-okar-risken-for-komplikationer/

SVERIGE

Långa avstånd till BB ökar risken för komplikationer

I Västerbottens läns inland tvingar gravida kvinnor köra långt för att komma till en förlossningsklinik.
Foto: Erik Simander

Att resa långt till en förlossning kan få allvarliga konsekvenser för både mamman och barnet. Det visar studier från både Sverige och Norge. Redan vid ett avstånd på 30 minuter ökar riskerna.

Sedan 1970-talet har hälftan av alla förlossningskliniker i Sverige försvunnit. Det visar en sammanställning som DN har gjort. Ju fler som lagts ner, desto längre har avstånden blivit för gravida, något som ökar risken för att gravida inte får den vård de behöver.

– Det vi ser är att kvinnor som har lång resväg har en ökad risk för att föda innan de hinner fram, säger Hilde Marie Engjom, forskare vid det norska Folkhälsoinstitutet.

Hon säger att det är viktigt att födande får rätt vård i rätt tid. För att studera om det faktiskt är så, har hon använt sig av två mått.

– Det ena är reseavstånd som ett mått på tillgänglighet och möjligheten till att få rätt hjälp i rätt tid. Det andra är antalet oplanerade förlossningar som sker utanför klinik som ett mått på att man inte får den vård man behöver.

Hilde Marie Engjom har forskat på avstånden till förlossningar och sett att riskerna ökar redan efter ett avstånd på 30 minuter.
Foto: Anne Sidsel Herdlvær

Enligt både hennes studie från 2014 och en nyare svensk studie från 2021 ökar risken redan vid 30 minuters restid till BB. Vid mer än en timmes restid är risken för att barnet föds vid vägkanten fem gånger så stor. Om resan är över två timmar är risken sju gånger så stor.

Analyserna gjordes på data ur det norska födelseregistret fram till och med år 2010. Men Hilde Marie Engjom har löpande tittat igenom samma siffror för åren fram till år 2018, och resultaten fortsätter att visa samma sak.

I Västerbotten har regionen stängt förlossningsavdelningen på Lycksele lasarett. Gravida kvinnor tvingas nu åka till kuststäderna Umeå eller Skellefteå för att föda barn. DN har träffat Emma Mattsdal från Mattaberg som har 30 mil till Umeå, en resa på över fyra timmar. Att planera inför en förlossning med lång resväg, skapar enligt Hilde Marie Engjom ångest.

Grafik: DN Källor: Socialstyrelsen

– Det är få studier men några från Kanada och Australien har visat att kvinnor som behöver planera för en födsel långt bort från sin familj och sitt sociala nätverk utsätts för både ångest och stress i vardagen.

Studien visar också att vid oplanerade födslar utanför klinik, där kvinnan inte får den vård hon behöver vid en normal födsel, ökar risken för att barnet dör under eller kort efter förlossning.

– Vi såg att det finns en låg risk för sådana dödsfall bland de som föder på en förlossningsklinik. För de som genomgår en oplanerad förlossning utanför kliniken är risken för att barnet dör i samband med förlossningen tre gånger större, Hilde Marie Engjom.

Hon framhåller att det är viktigt att förstå att dödsfall är ovanligt.

– Det är viktigt att understryka att vi har en bra förlossningsvård i Sverige och Norge, och att det här sker väldigt sällan, säger hon.

Läs mer: Lycksele BB stängt – höggravida Emma tvingas köra 30 mil