Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lararbrist-i-goteborg-saknas-100-vikarier-varje-dag/

Sverige

Lärarbrist i Göteborg – saknas 100 vikarier varje dag

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har lett till en akut brist på vikarier i Göteborgs grundskolor. Arkivbild.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer har lett till en akut brist på vikarier i Göteborgs grundskolor. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Folkhälsomyndighetens rekommendationer pressar grundskolorna i Göteborg när behovet av lärarvikarier ökar stort. Sedan en veckas tid krävs drygt 500 vikarier om dagen.

– Vi väntade oss en ökning, men inte en så här stor ökning och inte så här snabbt, säger Larisa Muslijovic, chef för grundskoleförvaltningens bemanningsenhet.

Över en natt saknades hundratals lärare i Göteborgs grundskolor. I normala fall behövs runt 350 lärarvikarier varje dag, men den 7 september hade siffran plötsligt stigit till 500, rapporterar SVT Väst.

På vissa skolor har undervisning ställts in och från andra har barnen skickats hem i förtid.

En vecka senare är situationen fortfarande kritisk och grundskoleförvaltningen letar nu efter lärarvikarier med ljus och lykta.

– Det är fortsatt svårt. Vi har börjat rekryteringen för att ta in nya vikarier men det tar sin tid. Vi måste intervjua alla nya vikarier och kontrollera att de lever upp till våra krav och vi måste vänta på utdrag ur belastningsregistret, säger Larisa Muslijovic, chef för grundskoleförvaltningens bemanningsenhet, till DN.

Hon uppger att det nu krävs fler än 500 lärarvikarier varje dag. Staden har lyckats skaka fram runt 400 och det saknas alltså ett hundratal.

Anledningen till det stora behovet av lärarvikarier är enligt Larisa Muslijovic de rekommendationer som utfärdats av Folkhälsomyndigheten i kampen för att begränsa spridningen av covid-19.

Vid minsta tecken på luftvägsinfektion ska såväl lärare som elever stanna hemma. Det innebär att många lärare måste sjukanmäla sig, eller stanna hemma för att vårda sina egna barn som inte kan gå till skolan eller förskolan.

– Det blir som en kedjereaktion på grund av de här rekommendationerna, säger Larisa Muslijovic.

Är ni förvånad över att behovet av vikarier har ökat?

– Nej, vi förväntade oss en ökning, men inte en så här stor ökning och inte så här snabbt. Nu kom ökningen nästan direkt i september och det trodde vi inte.

Hur länge tror ni att behovet av vikarier kommer att vara så här stort?

– Så länge rekommendationerna är kvar, så det är förmodligen hela hösten. Men vi hoppas att vi kan vara uppe i de här nivåerna med 500 vikarier om ungefär två veckor.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt