Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lararforbundet-befangt-behova-strida-for-munskydd/

Sverige

Lärarförbundet: Befängt behöva strida för munskydd

Foto: Thomas Karlsson

Diskussionen om munskydd bland lärare i grundskolan fortsätter och i allt fler kommuner talas det om förbud.

I ett internt brev i Alingsås kommun avråds medarbetare att bära privata munskydd under arbetstid, eftersom det kan ”försvåra kommunikationen med kolleger eller elever”.

– Att behöva strida om den här typen av frågor är rätt befängt, säger Johanna Jaara Årstrand, ordförande på Lärarförbundet.

I slutet av förra veckan rapporterade P4 Halland att lärare och personal på Halmstads kommunala grund- och gymnasieskolor inte får använda munskydd.

Så länge Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar munskydd, resonerade man, är det inget som säger att de bör användas i skolan. Vidare hänvisade kommunen till att det blir en fråga om arbetsgivaransvar när man inte vet hur munskydden tas om hand eller med vilken frekvens de byts ut eller tvättas.

Beslutet möttes av hård kritik av bland annat Lärarförbundet i Halmstad som kallade förbudet absurt, och senare under lördagen backade kommunen och meddelade att egen skyddsutrustning bland skolpersonal tillåts.

Men diskussionen om munskudd i skolmiljö forsätter och fler kommuner kan nu komma att införa förbud. I ett internt brev inom Alingsås kommun, som DN tagit del av, står det att medarbetare undanbedes från att använda privata munskydd under arbetstid eftersom ”det är viktigt att munskyddet inte försvårar kommunikationen med kollegor, elever eller andra personer”.

Helena Balte, förvaltningschef, barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås, betonar att formuleringen är skriven till hela kommunen och att varje förvaltning gör ett förtydligande om vad det innebär för respektive verksamhet.

– Det är visir som är den skyddsutrustningen som vi använder i förstahand. Men när det behövs kompletterande munskydd så gör vi det. Och när vi konstaterar att det är det vi ska ha så är det arbetsgivaren som köper in det, det behöver man som medarbetare inte köpa själv.

Hon säger att det inte råder något förbud mot munskydd i skolmiljö i kommunen, men att det inte heller finns ett krav på det.

– Kravet hos oss är att man är hemma när man är sjuk. I grunden lutar vi oss mot de nationella riktlinjer som finns och eftersträvar att det är friska personer som ska vara i våra verksamheter. Sedan gör varje chef riskbedömningar tillsammans med medarbetargrupper för att se vilka särskilda situationer som det ändå är lämpligt att ha skyddsutrustning, säger Helena Balte.

Men om det inte tillåts att ta med egen skyddsutrustning och arbetsgivaren inte heller tillhandahåller det, får inte det samma resultat som ett förbud?

– Fast det är där jag har gjort bedömningen att vi lägger stor vikt vid riskbedömningarna som leder fram till att då köper arbetsgivaren munskydd och då får man i så fall använda det. Det är inte något förbud mot munskydd men man har en dialog med sin chef, man gör en riskbedömning och sedan köper arbetsgivaren in det, säger Helena Balte.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger att man på förskolenivå tidigare har krävt att skyddsutrustning tillhandahålls. Man lutar sig där mot en dom från Arbetsmiljöverket i november, där verket gått på skyddsombudets linje och krävt att personal fått tillgång till munskydd av typen IIR samt visir.

Lärarförbundet efterlyser nu mer lyhördhet från arbetsgivarna.

– Vi menar att vi redan är i en så tuff situation och att då behöva strida om den här typen av frågor är rätt befängt. Man ska självklart vidta alla åtgärder för att förhindra att lärare och skolledare smittas på jobbet, säger hon.

En inte ovanlig reaktion från lärare, säger hon, är att medarbetare känner sig osäkra över att gå till jobbet.

– Arbetsgivaren är arbetsmiljöansvarig och under en pandemi ställs det på sin spets. Dels är man ansvarig för att de åtgärder som FHM går ut med faktiskt efterlevs och där finns det en hel del övrigt att önska. Det krävs att man gör en bedömning av risken och märker man i den typen av bedömningar att det råder en stor oro bland medarbetarna och att den oron skulle kunna vändas genom att erbjuda skydd för de som vill då är det faktiskt ett arbetsgivareansvar.

Nils Kaiser.
Nils Kaiser. Foto: Tomas Ohlsson

I Göteborg har Lärarförbundet sedan tidigare krävt skyddsutrustning för alla lärare i skolan, medlemmar eller inte, och lämnat in en förhandlingsframställan till grundskoleförvaltningen. Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen, säger att man ännu inte gått igenom den tillsammans med Lärarförbundet men att diskussionen frågan om munskydd fortsätter.

Grundskoleförvaltningen, säger han, har varit tydlig med att det inte är aktuellt med något förbud och att de som vill ha ett munskydd får det.

– Vi arbetar inte med förbud i frågor. Det är klart att om det kommer någon medarbetare med munskydd så tar chefen ett samtal med den och resonerar varför man vill ha munskydd och om medarbetare vi har kvar det så får man det, säger Nils Kaiser.

Läs fler nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt