Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lars-gardfeldt-vagade-aldrig-tro-att-han-skulle-kunna-bli-prast-anda-tappar-han-tron-nu/

2 min 42 sek. En radikal epok har satt spår i Lars Gårdfeldts person. Just nu tvivlar han på prästyrket.
SVERIGE

Lars Gårdfeldt vågade aldrig tro att han skulle kunna bli präst – ändå tappar han tron nu

Värmlänningen Lars Gårdfeldt vågade aldrig tro att han skulle kunna bli präst. Än mindre en präst som öppet sa att han var bög. Ännu mer otänkbart var det att han skulle kunna bli en homosexuell präst som gifte sig – i kyrkan – med mannen han älskade. Och han kunde verkligen, verkligen inte tro att de två tillsammans skulle kunna bli föräldrar.

Men allt det hände.

Ändå tappar han tron nu.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 7 Masthuggskyrkan i Göteborg ligger med utsikt över hamninloppet. Det är en gayvänlig arbetsplats, säger Lars Gårdfeldt.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 7 Vännen Elisabeth Ohlsons ikoniska bilder av Jesu liv finns i flera exemplar i Masthuggskyrkan där Lars Gårdfeldt arbetar som präst.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 7 Frisören Daniel Gebremariam tuktar skägget och tvinnar mustaschen på Lars Gårdfeldt inför DN:s porträttfotografering.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 7 Med Jesus i famnen. Lars Gårdfeldts kristna tror sviktar inte. Det är den kyrkliga organisationen han kämpar med att känna tillit till.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 7 Lars Gårdfeldt är präst i Masthugget i Göteborg.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 7 Ärkebiskop Antje Jackelén ringde personligen till Lars Gårdfeldt för att samtala om smärtan han känner inför Svenska kyrkans motstridiga signaler i hbtq-frågor.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 7 av 7 En radikal epok har satt spår i Lars Gårdfeldts person. Just nu tvivlar han på prästyrket.
Foto: Nicklas Thegerström