Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lattade-restriktioner-det-galler-fran-15-juli/

SVERIGE

Lättade restriktioner: Det gäller från 15 juli

Kvadratmeterbegränsning i bland annat handelsplatser tas bort.
Kvadratmeterbegränsning i bland annat handelsplatser tas bort. Foto: Martin Meissner/TT

Den 15 juli sker den tredje lättnaden av coronarestriktionerna på nationell nivå. Då försvinner bland annat begränsningar av passagerarantalet på längre tåg- och bussresor.

DN går igenom vad som gäller för svenskarna under avvecklingens tredje steg.

På måndagen meddelade regeringen att Sverige på torsdagen den 15 juli går in i landets tredje lättnad av de nationella coronarestriktionerna.

Den låga smittspridningen kombinerat med ökad vaccintäckning och minskade belastning på vården gör att regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer avvecklingen riskfri.

– Två tredjedelar av alla vuxna har nu fått minst en dos och snart hälften har fått två doser. Det betyder att en väldigt stor andel av befolkningen, framför allt de som har stor risk att behöva sjukhusvård, har nu ett väldigt bra skydd mot sjukdomen, sade Anders Tegnell på måndagen.

Här är vad som gäller från och med 15 juli.

Handel och shopping

Kvadratmeterbegränsning som avgjort hur många personer som får vistas samtidigt bland annat på handelsplatser och gym tas bort. Tidigare har endast en person per 10 kvadratmeter tillgänglig yta fått befinna sig i affärer.

Lättnaden gäller även nöjes- och djurparker och museer.

Butiker och andra aktörer måste även i fortsättningen vidta åtgärder för att undvika trängsel. Samtidigt ska sällskap se till att hålla avstånd till varandra.

Idrott, kultur och demokrati

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med anvisade sittplatser höjs den tillåtna storleken på sällskap från fyra till åtta personer. Regeln gäller både evenemang inom- och utomhus, till exempel fotbollsmatcher.

Sällskap ska dock även i fortsättningen hålla en meters avstånd till andra grupper.

Dessutom kommer inte kommuner längre kunna förbjuda allmänheten tillträde till platser där trängsel kan uppstå. Åtgärden har använts för att hindra smittspridning i till exempel parker eller på badstränder.

Resor och kollektivtrafik

Från och med torsdagen gäller inte längre några begränsningar av antalet passagerare för aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik, det vill säga buss- och tågresor över 150 kilometer.

Tidigare har företag som anordnar resorna tvingats låta hälften av platserna vara obokade för att förhindra smittspridning.

Fortfarande uppmanas passagerare att att hålla avstånd under resor samt att avstå helt vid symtom eller sjukdom.

Restriktionerna som är kvar efter den 15 juli

Från den 1 juli tillåts sällskap på högst åtta personer inomhus på restaurang, med minst en meter mellan sällskapen. Den rekommendationen kvarstår.

Också publiktaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställning – som demonstrationer och idrottsevenemang – är kvar. Gränsen för sittande publik är 300 personer, medan för utomhus gäller 3 000 personer. Som mest får 600 personer delta i demonstrationer och andra arrangemang med stående deltagare utomhus. Vid motionslopp gäller 900 utövare.

På begravningar, vigslar och gudstjänster inomhus med sittande deltagare är maxgränsen 300 personer.

Enligt regeringens öppningsplan ska publiktaken tas bort helt i nästa steg. För att uppnå denna nivå måste antalet coronafall över en 14-dagarsperiod understiga 50 per 100 000 invånare. Trycket på sjukvården och att andelen vaccinerade fortsätter att öka spelar också in. Folkhälsomyndighetens samlade bedömning ska också vara att den positiva utvecklingen är stabil på längre sikt

Nästa steg

Två steg återstår i avvecklingen av restriktionerna. Steg fyra planeras till någon gång i september, förutsatt att coronaläget fortfarande är stabilt. Då kommer deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort helt.

Även maxantalet för privata sammankomster och för personer per sällskap inomhus på serveringsställen försvinner.

I steg fem lyfts resterande restriktioner. Fasen saknar ännu tidsangivelse.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt