Långtidssjukskrivnas arbetsförmåga ska bedömas mot angiven yrkesgrupp och inte hela arbetsmarknaden, det förslaget väntas regeringen fatta beslut om under torsdagen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:15
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lattnader-for-langtidssjukskrivna-ska-minska-antalet-utforsakrade/
Lättnader för långtidssjukskrivna ska minska antalet utförsäkrade

Tidigare har det fungerat så att när man varit sjukskriven i 180 dagar bedömer Försäkringskassan den sjukskrivnes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden vilket lett till att många förlorat sin sjukpenning.
Nu vill regeringen att arbetsförmågan istället ska bedömas mot en angiven yrkesgrupp, det rapporterar SVT. Försäkringskassan ska meddela den enskilde inom vilken yrkesgrupp man bedömt att eventuell arbetsförmåga finns.
– Det som hänt när prövningarna gjorts mot fiktiva jobb är att många människor tappat förtroendet för sjukförsäkringen. Nu blir det väldigt tydligt vilket arbete man har en arbetsförmåga gentemot, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.
Den 15 mars trädde ny lagstiftning i kraft som innebär att den sjukskrivnes arbetsförmåg bedöms efter 180 dagar mot dennes befintliga arbetsplats, dock med vilkoret att övervägande skäl talar för att den sjukskrivne kommer att kunna återgå till det angivna yrket inom ett år.
Under dagen väntas regeringen även ändra det så kallade regleringsbrevet för Försäkringskassan. Med förändringen hoppas regeringen att färre ska bli utförsäkrade.
– Vi vill inte minska sjuktalen genom avslag på människors ansökan om sjukpenning. Det Försäkringskassan ska göra nu är att sätta fokus på tidigare rehabiliteringsinsatser när folk blir sjuka och förebyggande insatser så att folk inte blir sjuka, säger Ardalan Shekarabi till SVT.
Läs mer:
V kräver fortsatt tillfälliga regler för att stoppa utförsäkringarna
DN Debatt: ”Svensk välfärd fungerar inte för den som är sjuk länge”