Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lattnader-for-langtidssjukskrivna-ska-minska-antalet-utforsakrade/

Sverige

Lättnader för långtidssjukskrivna ska minska antalet utförsäkrade

I stället för att bedöma den sjukskrivnes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden, ska Försäkringskassan nu bedöma utifrån personens yrkesgrupp.
I stället för att bedöma den sjukskrivnes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden, ska Försäkringskassan nu bedöma utifrån personens yrkesgrupp. Foto: Magnus Hallgren

Långtidssjukskrivnas arbetsförmåga ska bedömas mot angiven yrkesgrupp och inte hela arbetsmarknaden, det förslaget väntas regeringen fatta beslut om under torsdagen.

Tidigare har det fungerat så att när man varit sjukskriven i 180 dagar bedömer Försäkringskassan den sjukskrivnes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden vilket lett till att många förlorat sin sjukpenning.

Nu vill regeringen att arbetsförmågan istället ska bedömas mot en angiven yrkesgrupp, det rapporterar SVT. Försäkringskassan ska meddela den enskilde inom vilken yrkesgrupp man bedömt att eventuell arbetsförmåga finns.

– Det som hänt när prövningarna gjorts mot fiktiva jobb är att många människor tappat förtroendet för sjukförsäkringen. Nu blir det väldigt tydligt vilket arbete man har en arbetsförmåga gentemot, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Den 15 mars trädde ny lagstiftning i kraft som innebär att den sjukskrivnes arbetsförmåg bedöms efter 180 dagar mot dennes befintliga arbetsplats, dock med vilkoret att övervägande skäl talar för att den sjukskrivne kommer att kunna återgå till det angivna yrket inom ett år.

Under dagen väntas regeringen även ändra det så kallade regleringsbrevet för Försäkringskassan. Med förändringen hoppas regeringen att färre ska bli utförsäkrade.

– Vi vill inte minska sjuktalen genom avslag på människors ansökan om sjukpenning. Det Försäkringskassan ska göra nu är att sätta fokus på tidigare rehabiliteringsinsatser när folk blir sjuka och förebyggande insatser så att folk inte blir sjuka, säger Ardalan Shekarabi till SVT.

Läs mer:

V kräver fortsatt tillfälliga regler för att stoppa utförsäkringarna

DN Debatt: ”Svensk välfärd fungerar inte för den som är sjuk länge”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt