Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/leif-pagrotskys-nya-uppdrag-salja-goteborg/

SVERIGE

Leif Pagrotskys nya uppdrag: Sälja Göteborg

Leif Pagrotsky återinträder i partiets tjänst, nu i Göteborg.
Foto: Nicklas Thegerström

Förre ministern Leif Pagrotskys nya uppdrag: Sälja Göteborg.

71-åringen föreslås bli ny ordförande för stadens destinationsbolag Göteborg & Co.

Samtidigt lanserar Socialdemokraterna flera andra gamla tungviktare, bland dem Kurt Eliasson.

Vid torsdagens kommunfullmäktige fattas beslut om nya ledamöter till Göteborgs stads olika bolag.

Socialdemokraterna, som tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, tagit över styret, har offentliggjort sina nomineringar, och flera gamla etablerade företrädare återkommer.

Bland dem: Den tidigare ministern och generalkonsuln Leif Pagrotsky, som alltså nomineras till ordförande för det viktiga destinationsbolaget Göteborg & Co.

— Göteborg är nummer ett i Sverige när det gäller evenemang, möten och mässor. Här finns också ett kulturliv av hög klass som spelar en viktig roll när man ska locka hit besökare eller arbetskraft. Det finns mycket att bygga vidare på när det gäller att skapa attraktivitet, säger Leif Pagrotsky i ett pressmedddelande.

Pagrotsky var statsråd i Göran Perssons regeringar 1996-2006. Han är uppväxt i Björkekärr i Göteborg men bor sedan länge i Stockholm. Pagrotsky efterträder nu Moderaternas Jonas Ransgård som ordförande i Göteborg & Co. M-topp i styrelsen blir nu Stefan Svensson.

Närmst i bilden: Kurt Eliasson, under en presskonferens med regeringsledamöter 2017. Nu blir han Lisebergsbas.
Foto: Noella Johansson/TT

Bland övriga nomineringar kan noteras att Kurt Eliasson, 72 år, och tidigare vd för dels Göteborgs stads allmännytta AB Framtiden och senare för Sabo, föreslås till ordförande för Liseberg, nöjesparken. Eliasson är inte minst känd för att 2001-2003 varit ordförande i IFK Göteborg.

Ytterligare en senior S-kändis träder in: Likaledes 72-årige Lars Johansson blir ordförande i Göteborgs Hamn AB. Han var riksdagsledamot 2002-14.

Det kan även noteras att den nye ordföranden i kommunfullmäktige Aslan Akbas föreslås ta över den stora allmännyttans moderbolag AB Framtiden.

Hilda Andersson, ordförande för SSU i Göteborg, blir gruppledare för S i stadsteatern.
Foto: Socialdemokraterna

Men yngre blod kommer också in. Som ny gruppledare för S i stadsteatern föreslås 21-åriga SSU-ordföranden i Göteborg Hilda Andersson. Där blir Vänsterpartiets Grith Fjeldmose ordförande.

I Got Event, som driver Ullevi och Scandinavium, lyfts ledamoten Tatjana Josic upp som gruppledare för S. Ordförande där blir Vänsterpartiets mångåriga idrottspolitiker Bettan Andersson.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt