Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lilla-hjartats-mamma-overklagar-vill-frias/

SVERIGE

”Lilla hjärtats” mamma överklagar – vill frias

Den kvinna som dömts för dråp på sin treåriga dotter överklagar till Högsta domstolen. Flickan, som kallats ”Lilla hjärtat”, hittades död i sina biologiska föräldrars lägenhet, tio månader efter att de återfått vårdnaden om henne.

TT Text

I överklagan som lämnats in till Göta hovrätt framgår att kvinnan i första hand vill frias från dråp, i andra hand vill hon att Högsta domstolen (HD) rubricerar om gärningen till vållande till annans död och att påföljden mildras.

Göta hovrätt dömde i slutet av juni kvinnan till åtta års fängelse för dråp på sin treåriga dotter – Lilla hjärtat som hon kommit att kallas. Det innebar en skärpning av Norrköpings tingsrätts tidigare dom, där den biologiska mamman dömdes till ett år och nio månaders fängelse för vållande till annans död.

Kvinnan och hennes försvarare anger flera skäl till att de anser att HD ska ta upp fallet. Bland annat för att ge vägledning i hur domstolar ska bedöma uppgifter som kommit fram under en tid när en tilltalad persons psykiska hälsa varit mycket dålig, och uppgifterna inte kan styrkas av övrig bevisning.

En annan fråga de vill att HD prövar är den om hur man ska se på föräldrars så kallade garantansvar när ett barn avlider efter en skada som uppkommit av en olyckshändelse. Ska en förälder överhuvud taget kunna ses som ansvarig för ett oaktsamt eller uppsåtligt dödande i sådana fall, frågar sig försvaret.

Det är svårt att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, det kräver exempelvis att målet kan bli prejudicerande, alltså vägledande, för andra liknande mål.

”Lilla hjärtat” föddes i april 2016 och omhändertogs bara några dagar gammal. Hon växte upp sina första år i familjehem, men återvände våren 2019 till sin biologiska familj. I slutet av januari 2020 hittades hon död och båda föräldrarna greps. Pappan avled kort därefter i häktet.

Göta hovrätt konstaterade i sin dom att flickan slog i huvudet vid en olycka i badrummet. Trots att mamman enligt hovrätten förstod att flickan skadat sig så illa att hon riskerade att dö såg hon inte till att dottern fick vård. Som mamma hade hon en så kallad garantställning till dottern, och kan hållas straffrättsligt ansvarig för att hon inte såg till att treåringen fick hjälp.

Läs mer:

”Lilla hjärtats” mamma döms till åtta år för dråp

De kallade henne Lilla hjärtat – hon fick inte fylla fyra år

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt