Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/livesandningen-efter-mammans-dod-anvands-som-bevis-mot-sonerna/

SVERIGE

Livesändningen efter mammans död används som bevis mot sönerna

Rättegången kring bilmordet på Hisingen, där två söner misstänks för att ha kört ihjäl sin mamma, är inne på sin andra dag.
Foto: Adam Ihse/TT

Två bröder står inför rätta för att tillsammans ha kört ihjäl sin mamma med en bil i Göteborg i somras. Under rättegångs andra dag bestod åklagarens bevisning i huvudsak av de mordmisstänktas egna filmer – inspelade i direkt anslutning till dådet.

Klippet som spelas upp på skärmen i Göteborgs tingsrätt är inspelat precis efter den dödliga händelsen på Hisingen i somras. Det var då en 38-kvinna miste livet efter att hon och hennes partner blivit påkörda av en bil. I fordonet satt kvinnans egna söner som nu båda är åtalade för mord, vilket de nekar till.

På inspelning skakar kameran häftigt och mobilen tappas vid ett tillfälle på marken. Höga röster hörs i bakgrunden. Den yngre brodern plockar upp mobilen från marken, hoppar in i bilen och säger ”kör”.

Enligt åklagaren är filmen tagen när bilen stannat, cirka hundra meter från den plats där påkörningen precis inträffat. Klippet har kunnat återställas från den yngre broderns mobil efter att den tagits bort senare under kväll då påkörningen inträffade, den 30 juli 2022. Båda de åtalade bröderna hörs tala i klippet.

I översättningen, som till viss del bestrids av den äldre brodern, säger han bland annat: ”Vi körde på dem, vi dödade dem, vi dödade [mammans namn], de är döda.”

När åklagaren föreslår att filmen spelas upp igen bryter den yngre brodern ihop.

– Det är bra, det räcker, det är ingen film, det är min mamma. Det är min mamma. Min mamma finns inte, min mamma finns inte, min mamma finns inte, säger han.

Den yngre broderns advokat, Sina Safashad, hävdar att den yngre brodern är oskyldig till moderns död, och att han endast följt med för att hämta sina kläder i moderns lägenhet.

– Jag menar att vi har goda grunder för att han åkte till lägenheten för att hämta sina kläder, som vi fått se film på. Och att det är brodern som agerar över hans huvud. Han visste inte att detta skulle inträffa.

Den yngre broderns advokat, Sina Safashad, menar att hans klient inte är skyldig till sin mammas död.
Foto: Adam Ihse/TT

Han drogs med i det?

– Han drogs inte med i någonting. Han sitter med i passagerarsätet när brodern kör fram, och det är brodern som trycker på gasen helt enkelt. Min klient är helt oskyldig till detta.

Enligt åklagaren är dock båda bröderna skyldiga till mord på kvinnan.

Det är rättegångens andra dag av totalt tolv planerade, och åklagarens sakframställan har nu nått det aktuella datumet för påkörningen.

Åklagare Hediye Kurt går vidare in på händelseförloppet timmarna före och efter dådet. Drönarbilder visar brottsplatsen minuter efter påkörningen, och med en datorgenererad film visas den väg man menar att bilen kört, när den svängt upp på gågatan och kört på den 38-åriga kvinnan och den man hon hade inlett en relation med.

Under rättegången visades även en video som direktsändes på nätet några minuter efter påkörningen, när bilen är på väg bort från brottsplatsen på Hisingen. I klippet är det mest den äldre brodern som hörs prata om det nyss inträffade, och bland annat filmas bilens framruta, som krossats i kollisionen.

Han konstaterar att: ”Dom låg livlösa på gatan efter att jag var klar med dem” och uttalar flera kränkande ord gentemot modern.

Åklagaren menar att klippet spelades in för att den äldre brodern ville göra det känt att dådet genomförts.

Läs mer:

Mordåtalade sonen bröt ihop när videon på hans mamma visades i rätten

Mordåtalade sonen: ”Fanns ingen tanke att skada mamma”

Åklagaren om bilmordet: ”Hela släkten var involverad”