Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ljusmanifestation-for-dod-attaaring-i-lulea/

SVERIGE

Ljusmanifestation för död åttaåring i Luleå

45 sek. Hundratals människor samlades för att hedra minnet av den döda åttaårige pojken i Luleå.

LULEÅ. Hundratals människor samlades runt om i landet under dagen för att hedra minnet av den döda åttaårige pojke i Luleå, där pappan mot sitt nekande misstänks för mord.

– Vi ville visa de anhöriga att vi finns här och delar deras sorg, säger en av manifestationens initiativtagare Jenny Borsgård.

Med brinnande facklor och skyltar med budskap om barns rätt till en barndom fri från våld i händerna samlades flera hundra personer i centrala Luleå under söndagseftermiddagen.

De samlades för att manifestera till minne av den åttaårige pojken som hittades avliden i Luleå för nästan två veckor sedan. Pojkens pappa sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Något pappan nekar till.

Jenny Borsgård var en av initiativtagare till manifestationen.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Det är vi vuxna och samhället som ska se till att barn får växa upp utan fysiskt och psykiskt våld. Men här det uppenbart att det har gått fruktansvärt fel.

Bild 1 av 3
Foto: Simon Eliasson
Bild 2 av 3
Foto: Simon Eliasson
Bild 3 av 3
Foto: Simon Eliasson

Under söndagen hölls liknande manifestationer på flera håll i Sverige, bland annat i Linköping och i Kalix.

I Luleå gick manifestationen genom stadens centrala delar till tingsrättens trappa. På ett av trappstegen stod små gråa barnskor. Skorna skulle symbolisera alla de barn som är gömda runt om i samhället samtidigt som de måste ha umgänge med en våldsam förälder. Trappen fylldes snabbt upp av brinnande ljuslyktor, gosedjur och teckningar.

– Vi vill visa de anhöriga att vi finns här och delar deras sorg, säger Jenny Borsgård.

Bild 1 av 2
Foto: Simon Eliasson
Bild 2 av 2
Foto: Simon Eliasson

Manifestationen avslutades på storgatan i Luleå där det hölls en tyst minut. Sara Sällström och Lisa Nordmark Haapala, jourkvinnor på kvinnojouren Iris i Luleå, var på plats.

I sitt jourjobb möter de både kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer. De frågar sig varför våldet aldrig tar slut.

– All fakta finns, vi är en del av en organisation som i många år kartlagt det här. Men det händer ingenting. När ska myndigheterna och domstolarna ta till sig fakta och agera utifrån den?, frågar sig Sara Sällström.

Lisa Nordmark Haapala, Eva Strandh och Sara Sällström, är jourkvinnor i Luleå via ROKS. De anordnade tillsammans med privatpersoner en ljusmanifestation i centrala Luleå.
Foto: Simon Eliasson

Det pågår just nu en stor namninsamling som organisationen Unizon startat för att få stopp på barns tvångsumgänge med förövare. På kvinnojouren i Luleå träffar jourkvinnorna mammor vars barn behöver ha umgänge med den andra föräldern.

– Barn skriker, gråter, kissar ner sig och svimmar för att de ska tvingas till ett umgänge. I vilket annat sammanhang skulle vi titta på ett barn med de här reaktionerna och säga ”det är ändå bäst för dig”?, frågar sig Sara Sällström.

Lisa Nordmark Haapala ställer sig frågande till varför mäns våld mot kvinnor och barn inte prioriteras högre och varför lagarna inte ändras för att skydda dem.

– I andra viktiga frågor kan man göra lagändringar snabbt. Det här är inte ett 'här och nu problem' utan det har pågått i generationer. Varför har inte politikerna agerat tidigare och ändrat lagarna för att trygga barnen och kvinnornas liv?

Bild 1 av 2
Foto: Simon Eliasson
Bild 2 av 2
Foto: Simon Eliasson

Jenny Borsgård står tillsammans med andra initiativtagare på trappen till socialförvaltningen och tar in havet av ljus och nallar. Att hundratals personer dök upp för att hedra pojken var fint att se, säger hon.

– Det var jättefint att så många kom men jag är inte förvånad, det här är något som berör så många. Vi hoppas att det ska vara startskottet till en förändring. Det här får inte hända igen, säger Jenny Borsgård.

Ämnen i artikeln

Luleå
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt