Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lo-och-svenskt-naringsliv-pressar-regeringen-om-energipolitiken/

SVENSK POLITIK

LO och Svenskt Näringsliv i samtal om energipolitiken

LO och Svenskt Näringsliv vill lösa energifrågan.
Foto: Magnus Hallgren

LO och Svenskt Näringsliv har inlett samtal om energipolitiken, erfar DN. Orsaken ska enligt uppgift vara missnöje med partiernas oförmåga att komma överens.

2023-01-20 kl 18.03 Artikeln har tillfogats ett förtydligande.

LO och Svenskt Näringsliv har samtalat om energipolitiken, enligt uppgifter till DN.

Både LO:s och Svenskt Näringslivs medlemmar har intresse av att skapa stabila regler för den svenska energiproduktionen. Därför är ett mål med samtalen att peka ut gemensamma intressen och presentera dem för politikerna, enligt DN:s uppgifter.

Svenskt Näringsliv dementerar däremot att det finns några planer på en gemensam energiöverenskommelse med LO. Även LO:s ordförande Susanna Gideonsson skriver på Twitter under fredagskvällen att ingen överenskommelse finns, men att ”LO och Svenskt Näringsliv för samtal löpande om en mängd frågor, däribland energipolitiken.”

I valrörelsen var energipolitiken en av de stora frågorna och partierna på högersidan gick fram med ett gemensamt program för mer kärnkraft. Ulf Kristerssons regering har därefter lagt förslag om att tillåta utbyggnad av kärnkraft på fler platser än vad som medges i dag.

Statsminister Ulf Kristersson vill se ett tydligare stöd för kärnkraften innan han bjuder in oppositionen till blocköverskridande samtal.
Foto: Thomas Karlsson

Några blocköverskridande energisamtal har dock inte stått på dagordningen. Statsminister Ulf Kristersson sade tidigare i veckan att han inte har något intresse av att diskutera energipolitik med partier som är motståndare till kärnkraft. En förutsättning för diskussioner över blockgränsen är enligt Kristersson att de leder till mer kärnkraft. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sade i valrörelsen att S är öppet för alla energislag.

Så sent som 2016 träffades en energiöverenskommelse mellan S, MP, C, M och KD. Resultatet blev i mångt och mycket en fortsättning på alliansens energiuppgörelse från 2009. Nya reaktorer skulle fortfarande få byggas på de platser där kärnkraftverken ligger i dag. Inga stängningar skulle ske genom politiska beslut. Samtidigt fasades effektskatten på kärnkraft ut.

Energiöverenskommelsen sprack 2019 sedan både Moderaterna och Kristdemokraterna valt att lämna den.

Förtydligande: LO och Svenskt Näringsliv har samtalat om energipolitiken, däremot finns än så länge inga planer på gemensam energiöverenskommelse.