Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lo-portas-fran-regeringens-arbetsgrupp-om-las/

Svensk politik

LO portas från regeringens arbetsgrupp om Las

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

LO kommer inte att ingå i den arbetsgrupp som ska ta fram det slutliga förslaget om en ny arbetsrätt.

– Nu tar vi nästa steg för att genomföra den här överenskommelsen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I början av december anslöt sig fackförbunden If Metall och Kommunal till uppgörelsen om en ny arbetsrätt som förhandlats fram mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Nu har regeringen bestämt hur processen ska gå till för att förvandla förslaget till lagstiftning.

Tre interna utredningar ska gå igenom överenskommelsens olika delar och lämna svar senast den 15 maj. Samtidigt ska en särskild arbetsgrupp tillsättas med experter från de parter som träffat överenskommelsen. Tidigare har det diskuterats om LO, som centralorganisation, ska ingå i arbetsgruppen men så blir inte fallet.

– Det kommer att vara en arbetsgrupp med företrädare från de parter som har tecknat avtalet. Avtalstecknarna har en särställning i det här arbetet. Men utredarna ska också föra en dialog med arbetsmarknadens parter. Det innebär att LO, TCO och Saco kommer att kunna vara med i en sådan dialog. Det är viktigt för det här är förändringar som måste fungera för hela arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark.

I höstas misslyckades arbetsmarknadens parter med att komma överens om en uppgörelse om förändringar av arbetsrätten i och med att LO sade nej till det slutliga avtalsförslaget. Svenskt Näringsliv och PTK sade ja till förslaget. Därmed hotade regeringskris eftersom frågan om en förändrad arbetsrätt är en av de centrala punkterna i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Sedan Metall och Kommunal anslutit sig till överenskommelsen med Svenskt Näringsliv och PTK minskade de akuta hoten mot regeringen.

I januariavtalet framgår att regeringen ska genomföra förslag som är i linje med förslagen från arbetsmarknadens parter. Enligt Eva Nordmark kommer det inte att bli några större förändringar av förslaget som parterna lämnat över till regeringen.

– När det gäller arbetsrätten blir det mer av teknisk karaktär, säger Eva Nordmark.

Överenskommelsen omfattar även en organisation för omställning och ett nytt offentligt studiestöd.

– Där behöver vi pröva olika alternativ. Men regeringen avser att genomföra det som är intentionen bakom partsöverenskommelsen. Sen kommer det säkert behövas göras vissa justeringar, säger Eva Nordmark.

DN har sökt LO och Vänsterpartiet.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt