Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-i-butik-aven-dagen-fore-julafton-sokte-reservdelar-till-rakapparat/

Sverige

Löfven i butik även dagen före julafton: ”Sökte reservdelar till rakapparat”

Statsminister Stefan Löfven har gjort flera ärenden i julhandeln, bland annat för att laga sin klocka och att leta reservdelar till sin rakapparat.
Statsminister Stefan Löfven har gjort flera ärenden i julhandeln, bland annat för att laga sin klocka och att leta reservdelar till sin rakapparat. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) har besökt butiker i julhandeln under tre olika dagar i december och justitieminister Morgan Johansson (S) var i en affär på annandagen. Finansminister Magdalena Andersson har setts i en skiduthyrning i Sälen den 20 december.

– Det uppstod ingen trängsel, utan det var ganska lugnt faktiskt, säger en person som befann sig i butiken.

Att statsminister Stefan Löfven varit ute i julhandeln var Expressen först att rapportera om. Nyheten att Löfven besökt en butik i Gallerian den 20 december kom två dagar efter SVT Skånes avslöjande om att migrations- och justitieminister Morgan Johansson besökt ett köpcentrum under mellandagarna. Ett besök statsministern kallade för ”oförsiktigt”.

När Stefan Löfven besökte Gallerian handlade det enligt pressekreteraren Mikael Lindström ”för att hämta ut en tidigare inlämnad sak”.

– Statsministern har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel, skriver Lindström i ett sms.

Man ska enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd, som gäller från den 14 december, undvika att besöka trånga köpställen.

”Handla helst på egen hand, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler. Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.”, står det i råden.

Besöket den 20 december ska ha varit Löfvens andra tillfälle i Gallerian under december. En medarbetare i en butik såg statsministern kliva in i Gallerian den 1 december och lämna in ”någonting” på affären Stjärnurmakarna.

Lindström bekräftar i ett sms att Löfven gjort följande ärenden i december:

– Han har lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru.

Under onsdagsmorgonen avslöjade P3 Nyheter att statsministern gjorde ett av dessa ärenden dagen innan julafton, den 23 december. Det var då han ska ha besökt en butik på Kungsgatan i centrala Stockholm för att leta efter en reservdel till sin rakapparat.

– Som statsministern redogjorde för i går, har han sökt efter en sådan reservdel, ja. Innan han gick in i butiken förhörde han sig om läget och säkerställde att där inte var trängsel, så att Folkhälsomyndighetens råd kunde följas, skriver Mikael Lindström i ett sms till DN.

Det innebär att statsministern ska gjort ärenden i butiker den 1, den 20 och den 23 december. Mikael Lindström vill dock inte kommentera vilka dagar Löfven ha gjort sina ärenden.

Under tisdagen kommenterade professor Björn Olsen ministrarnas besök i julhandeln:

– Det är väldigt svårt att göra planerade besök i julrusningen. Särskilt som vi har en galopperande smittspridning. Jag undrar också hur noga man kan planera när man inte ser viruset? De som bär viruset har inte direkt gröna fläckar i ansiktet, sa han.

Under onsdagen kunde Aftonbladet avslöja att Magdalena Andersson sett vid en skiduthyrning i Sälen den 20 december. Vårdförbundet har uttryckt en oro för ökad covidsmitta under nyårshelgen och ett 30-tal av Skistars anställda i Sälen har isolerats efter att ”ett fåtal” testats positivt för covid-19. De har satts i karantän i sju dagar.

Läs mer: Oro för smitta under nyår i Sälen och Åre

DN har sökt Magdalena Andersson utan framgång. Hennes pressekreterare Adriana Haxhimustafa svarar via sms:

”Jag varken bekräftar eller dementerar exakt var statsråd befinner sig för tillfället, av säkerhetsskäl. Det jag kan säga är att finansministern just nu besöker sin dotter som arbetar på annan ort i Sverige. Hon umgås enbart med den närmaste familjen. Finansministern försöker alltid undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och statsministerns uppmaningar”.

Enligt en person som befann sig på skiduthyrningen ska Magdalena Andersson ha varit där ”för lite mer än en vecka sedan” och hyrt utrustning för ett par veckor framöver.

– Magdalena Andersson hade förbokat sin utrustning. Så hon kom in, testade den och sen gick hon. Förutom sina två vakter så var hon inne själv, säger personen.

– Det uppstod ingen trängsel, utan det var ganska lugnt faktiskt, fortsätter personen.

Samtidigt ska Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), vara på semester i Kanarieöarna, enligt uppgifter till Expressen. MSB uppger för DN att de inte berättar var Eliasson befinner sig av säkerhetsskäl. På en presskonferens fick inrikesminister Mikael Damberg frågor om uppgifterna, och svarade:

– Han får själv redogöra för sina bevekelsegrunder och sina argument för varför han har rest på semester just dit han har gjort.

Mikael Damberg fick även frågor om ministrarnas shoppingrundor under julen. Inrikesministern hänvisade till eget ansvar och vikten av att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– I grunden handlar det om att hålla avstånd och undvika trängsel och det vet jag att mina regeringskollegor gör, säger Mikael Damberg.

Han menade också att det inte har kommit fram några uppgifter som tyder på att statsministerns besök på Gallerian har lett till att det har uppstått trängsel.

– Vi vet att trängsel är det som ökar risken mest för smittspridning därför måste som individ själv ta ansvar för sitt beteende, säger Mikael Damberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt