Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-jag-vill-inte-koppla-brottsligheten-till-etnicitet/

Sverige

Löfven: ”Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

Foto: Thomas Karlsson

Regeringen ska agera mot gängkriminaliteten, oavsett orsaken till den. Det sade Stefan Löfven på måndagen. Uttalandet kom efter att polisen sagt att ett 40-tal släkter etablerat sig i Sverige för att bedriva organiserad brottslighet.

– Vi ska agera på det som är fel och brottsligt oavsett bakgrund och vad som är orsaken. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, sade statsministern under en presskonferens.

På måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets ledare Annie Lööf satsningar på välfärden i den kommande höstbudgeten. Men efter presskonferensen kom frågorna i stället att handla om gängkriminaliteten i Sverige, och vice rikspolischefens Mats Löfving uttalande i Ekots Lördagsintervju.

I programmet sade Mats Löfving att polisen kartlagt omkring 40 kriminella nätverk av släkter som etablerat sig i Sverige för att bedriva brottslig verksamhet. Han menade att barnen i familjerna uppfostras för att i framtiden själva ta över nätverken.

Stefan Löfven undvek att svara på om dagens läge är ett underbetyg till Sveriges kontroll av gränserna. Statsministern sade att han känner till att det finns ett antal gäng och familjer som utgör toppen av den organiserade brottsligheten, men ville inte gå in närmare på polisens uppgifter om släkterna.

– Hur många de är låter jag vara osagt. Det får andra uttala sig om, sade Stefan Löfven.

I Ekot sade Mats Löfving att synen på integration i Sverige ”ibland är lite naiv” och att många kommer till Sverige med syftet att ”organisera och skapa kriminalitet, skaffa sig makt och tjäna pengar”.

Stefan Löfven ville däremot inte koppla gängkriminaliteten till invandringen. Den organiserade brottsligheten ska knäckas, oavsett vad som är orsaken till den, sade han.

Många av de kriminella släkterna polisen kartlagt har funnits i Sverige i flera decennier, menade Annie Lööf.

– Det är inte de senaste åren som dessa gäng har kommit och jag tycker det är viktigt att man slår fast det, sade Centerledaren.

Arbetet mot gängkriminaliteten forsätter och i höstbudgeten kommer besked om nya åtgärder, enligt Stefan Löfven. Han pekade också på att regeringen redan nu utbildar fler poliser än tidigare och har skärpt flera straffsatser.

– Vi ska också komma ihåg att många av de här ledarna sitter i fängelse. Bekymret är att när ledarna hamnar i fängelse står andra redo att ta över. Det tillflödet till kriminaliteten måste vi stoppa samtidigt som vi gör det hårda här och nu, sade Stefan Löfven.

Statsministern lyfte upp insatser från skola, socialtjänst och arbetsförmedling som nödvändiga för att strypa nyrekryteringen.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Annie Lööf
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt