Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-moderaterna-vill-skapa-misstro/

SVENSK POLITIK

Löfven: Moderaterna vill skapa misstro

Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (S) under partiledardebatten i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (S) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Alexander Mahmoud

Statsminister Stefan Löfven kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson för hans påstående om att Januariavtalet var ett sätt att ”mixtra med demokratin”.

– Man vill skapa misstro mot valresultatets legitimitet, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven gör på onsdagen sin sista partiledardebatt i riksdagen och under sitt inledningsanförande passade han på att kritisera M-ledaren Ulf Kristersson. Kristersson sade nyligen i en intervju i SvD att Januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna var ett sätt att ”mixtra med demokratin”.

– Det är med politiska uppgörelser och koalitioner mellan partier som vi kan ta vårt land framåt. Det är så svensk demokrati är uppbyggd, sade Stefan Löfven och fortsatte:

– En del partier påstår att samarbete och kompromisser skulle vara att mixtra med demokratin eller att man ignorerar folkviljan.

– Man vill skapa misstro mot valresultatets legitimitet och på så sätt misstänkliggörs också våra institutioner och myndigheter. Vi ser hur det görs i flera länder, nu ser vi också att det görs här.

Löfven varnade också för att ge Sverigedemokraterna ökat inflytande i svensk politik.

– Sverige är inte på något sätt vaccinerat mot de antidemokratiska och auktoritära omvälvningar som vi ser runt om i vår värld. Demokratin kan inte tas för given. Den börjar och slutar med oss som medborgare.

Läs mer: Stefan Löfven gör sin sista partiledardebatt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt