Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-oppnar-for-bred-avlyssning-av-kriminella/

SVENSK POLITIK

Löfven öppnar för bred avlyssning av kriminella

Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att tillåta avlyssning av kriminella även om det inte finns någon brottsmisstanke. Moderatledaren Ulf Kristersson anser dock att statsministern agerar falskt.

– Sånt hyckleri, säger Ulf Kristersson.

Under riksdagens partiledardebatt tog både statsministern och M-ledaren upp veckans internationella insats mot kriminella som ledde till att 155 svenskar frihetsberövades. Insatsen gjordes med hjälp av bevisning som FBI inhämtat genom bred avlyssning av den krypterade kommunikationstjänsten Anom. Svensk polis hade inte kunnat göra samma sak eftersom här måste det finnas en konkret brottsmisstanke för att avlyssning ska få ske.

Nu öppnar Stefan Löfven för att den här typen av avlyssning ska kunna införas även i Sverige.

– Vi stänger inte dörren för det, men det måste naturligtvis utredas, säger han.

En statlig utredning jobbar redan med att se över frågan om så kallad hemlig dataavläsning men i uppdraget ingår inte att även komma med förslag om bred avlyssning. Enligt statsministern är det viktigt att den nuvarande utredningen får lägga fram sina förslag så snabbt som möjligt.

– Vi har en utredning som ska göra att vi ännu bättre kan komma åt de kriminella. Vi vill inte försena den utredningen, säger Stefan Löfven

Därför är han inte beredd att i nuläget skriva något tilläggsdirektiv för att få med frågan om bred avlyssning.

– Det skulle sinka utredningen och det är inte meningen. Vi har bråttom nu.

Statsministern framhåller också att införandet av bred avlyssning innebär en rad svåra överväganden när det gäller den personliga integriteten.

– Vi måste tänka in vilket samhälle det i så fall blir. Vi måste göra det på ett sådant sätt så att vi inte får ett storebrorssamhälle. Men vi stänger inte dörren, finns det en möjlighet att göra det här på ett bra sätt så är vi beredda att titta på det, säger Stefan Löfven.

Under torsdagen ska riksdagens justitieutskott ta ställning till ett utskottsinitiativ från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De tre partierna uppmanar regeringen att ge polisen utökad möjlighet till avlyssning i förebyggande syfte utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Initiativet stöds även av Sverigedemokraterna men Socialdemokraterna kommer att rösta nej.

– Av det skälet att det skulle försena utredningen. Det här är en stor fråga och den kan man inte bara göra med vänster hand, säger Stefan Löfven.

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

M-ledaren Ulf Kristersson tycker att S hycklar genom att partiet försöker ta åt sig äran för veckans gripanden av kriminella men säger nej till bred avlyssning.

– Sverige drar nytta av USA och tidigare Frankrike som avslöjar svenska brottsmisstänkta men vägrar att ge svensk polis möjligheter att göra exakt samma sak. Det är hyckleri, säger Ulf Kristersson.

– Vi borde ändra lagstiftningen så att vi i förebyggande syfte kan avlyssna kriminella. Teknikutvecklingen går jättefort och det är alldeles uppenbart att vi måste ha en mycket avancerad avlyssningsförmåga, fortsätter han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt