Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-presenterar-sin-nya-regering-det-har-hander-i-dag/

SVENSK POLITIK

Löfven presenterar sin nya regering – det här händer i dag

På fredag kommer Stefan Löfven att presentera sin nya regering.
På fredag kommer Stefan Löfven att presentera sin nya regering. Foto: Paul Hansen

På fredagen sker regeringsskiftet, vilket i praktiken innebär att Stefan Löfven ska presentera sin nya regering. DN har listat tre viktiga tider att hålla koll på under dagen.

Onsdagens riksdagsomröstning visade att riksdagen tolererar Stefan Löfven som statsminister. Nu har han haft två dagar på sig att sammanställa sin nya regering – som kommer att presenteras i dag, fredag. Då sker det formella regeringsskiftet och Löfven tillträder för tredje gången som Sveriges statsminister.

DN har sammanställt tre viktiga hållpunkter att hålla koll på under dagen.

11.00 Statsministern tillkännager vilka statsråd som ska ingå i regeringen. Totalt ska 22 ministrar tillsättas. Löfven kan välja att använda sig av samma statsråd som han har gjort de senaste sju åren, eller tillsätta några helt nya. Vilka ministrar som kommer tillsättas på vilka poster kan spela en viktig roll när det kommer till vad Löfven vill signalera med sin nya regering. Läs mer om arbetet bakom här.

11.45 Statsministern håller pressträff på Riksplan framför Östra riksdagshuset.

14.15 Det formella regeringsskiftet sker vid en så kallad konselj, ett regeringssammanträde där statschefen är närvarande, på Slottet. Under konseljen kommer talmannen att redogöra för sitt förslag och för riksdagens beslut. Statschefen, i detta fall kungen, kommer därefter konstatera att regeringsskiftet har ägt rum.

Efter det har Sverige en ny regering på plats som tillträder omgående. Näst på tur för den nya regeringen är att enas om en budget, som riksdagen ska rösta om i höst.

Läs mer:

Statsvetare: Så kan S vänstersväng påverka valet av ministrar

Löfven framröstad som statsminister av riksdagen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt