Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-straffa-de-som-hotar/

Svensk politik

Löfven: Straffa de som hotar

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven reagerar nu på uppgifterna om hot och hat mot myndighetspersoner och journalister.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Jag hoppas att det här får rättsliga efterverkningar, säger Stefan Löfven.

På torsdagen blev det känt att personal på Folkhälsomyndigheten tvingats ha polisskydd sedan de mottagit hot kopplade till hanteringen av coronapandemin. Samtidigt vittnade DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther i SVT och Sveriges Radio om den våg av hat och hot som hon mött efter sin rapportering av pandemin.

Statsminister Stefan Löfven reagerar hårt på uppgifterna.

– Vi kan inte ha någon annan hållning än att det här är oacceptabelt, säger Löfven

– Vi behöver ett samhällsklimat som stärker demokratin och då är hot och hat oacceptabelt. Exakt vad det skulle kunna innebära är för tidigt att säga, men vi har skyldighet som företrädare för demokratin att säkerställa att så många som möjligt kan delta i debatten, fortsätter han.

Statsministern understryker att det är viktigt att försöka identifiera vilka som står bakom hoten och att det leder till rättsliga efterverkningar. Han utesluter inte att det kan krävas straffskärpningar.

– Det finns anledning att se vad vi behöver göra, säger Stefan Löfven.

Läs mer: Regeringen meddelar att restriktionerna kvarstår

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt