Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-talar-pa-malmoforum-mot-antisemitism/

SVERIGE

Löfven avslutade Malmöforum mot antisemitism

05:21. Löfven talar på Malmöforum mot antisemitism.

Kampen mot antisemitismen får inte stanna vid fina ord, sade statsminister Stefan Löfven när han avslutade Malmöforumet mot antisemitism.

– Det som hände då kan hända i dag eller i morgon. Antisemitismen varken började eller slutade med Förintelsen, sade statsministern.

När Stefan Löfven tog plats på scen för att avrunda Malmöforum tackade han deltagarna för alla utlovade åtgärder för att bekämpa antisemitismen.

Han pekade bland annat på nya minnesplatser och museum för att bevara minnet av Förintelsen, men också på åtgärder för att bemöta desinformation och förnekelse av folkmordet.

– Sociala medieföretag har lovat att ta bort antisemitiskt innehåll och konton och att samarbete med relevanta organisationer i civilsamhället för att öka användares kunskap, säger statsministern.

Enligt Stefan Löfven har företagen som deltog på Malmöforum lovat att öka resurserna för att bekämpa antisemitismen på plattformarna.

– Vi behöver en annan miljö på sociala medier. Det är alldeles för mycket hat i dag. Det skadar oss som individer och som samhälle.

Löfven betonade också vikten av att arbetet mot antisemitism fortsätter – i politiken, i klassrummen och i civilsamhället.

– Kampen för mänsklig värdighet får aldrig sluta vid fina ord. Det måste översättas till praktisk handling.

– Vi måste arbeta hårt för att förhindra minnet från att falla i glömska.

På en pressträff efter talet meddelade statsministern några av Sverige åtaganden i kampen mot antisemitism. En av dessa är att etablera ett etablera ett Förintelsemuseum. Verksamheten planeras att öppna i juli 2022.

Sverige kommer också att donera 5,5 miljoner kronor till organisationen Auschwitz-Birkenau Foundation, som arbetar med att bevara minnet av koncentrationslägren.

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt