Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofven-tidsplanen-for-vaccinering-haller/

Svensk politik

Löfven: Tidsplanen för vaccinering håller

07:15. Statsminister Stefan Löfven höll pressträff efter frågestunden i riksdagen.

Trots försenade leveranser tror statsminister Stefan Löfven att alla vuxna svenskar ska vara vaccinerade vid halvårsskiftet.

– Men allt det här bygger på att vi får vaccin levererat. Ingen kan ju vaccinera utan vaccin, säger Stefan Löfven

De senaste veckorna har flera förseningar skett med leveranserna av vaccin mot covid-19, och takten i vaccineringen har varit lägre än vad regeringen och Folkhälsomyndigheten tidigare hoppades på. Bedömningen är ändå att målet om att de allra flesta svenskar ska ha fått vaccin innan halvårsskiftet. Skillnaden är att fler kommer att vaccineras under det andra kvartalet jämfört med en ursprungliga planen.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

– Även om leveranserna kommer i en lägre takt än vad vi först bedömde så ska vi kunna upprätthålla det mål vi hade om att den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad vid halvårsskiftet, säger Stefan Löfven (S).

– Men allt det här bygger på att vi får vaccin levererat. Ingen kan ju vaccinera utan vaccin. Fortsätter det att fungera gör vi ingen annan bedömning att vi ska klara det. Om det blir stora problem så blir situationen annorlunda, fortsätter han.

Enligt statsministern fungerar logistiken kring vaccineringen i Sverige bra. Problemet är att det inte kommer tillräckligt många doser

– Sverige får vaccin i samma takt som de andra EU-länderna. Regionerna säger att de använder doserna i den takt de kommer.

Enligt EU:s statistik har Danmark kommit något längre än Sverige med vaccineringen. Stefan Löfven tror att det kan hänga samman med skillnader i hur vaccineringen inrapporteras och ländernas olika geografi.

– De har halva sin befolkning inom tio mils radie från Köpenhamn. Det gäller inte riktigt i Sverige, säger han.

Enligt statsministern är det bara marginella skillnader mellan vaccinationstakten i Sverige och i Danmark.

Han framhåller också att vaccineringen inte innebär att medborgarna redan nu kan dra en lättnadens suck. Han understryker att det kommer att ta tid innan smittspridningen är på en så låg nivå att det går att slappna av. Det är heller inte aktuellt att lätta på några restriktioner.

– Vi för en diskussion med Folkhälsomyndigheten om detta. Vi är inte där nu, det kommer att dröja, säger Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt