Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lofvens-problemlosare-far-utokat-ansvar/

SVENSK POLITIK

Löfvens problemlösare får utökat ansvar

Närings­minister Ibrahim Baylan (S).
Närings­minister Ibrahim Baylan (S). Foto: Elin Åberg

Stefan Löfven satsar på säkra kort i sin nya regering. Alla ministrar får behålla sina jobb – bara en av dem får ett utökat ansvar: Ibrahim Baylan (S). Nu blir det hans uppgift att rädda regeringen undan ännu en kris.

– Det är viktigt att inte fastna i gamla ställningstaganden, säger Ibrahim Baylan.

Efter de senaste veckornas turbulens var det på fredagen dags för Stefan Löfven att presentera sin nya regering. Den enda förändringen jämfört med tidigare är att Löfven inte ersätter landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som lämnade sitt uppdrag i förra veckan. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommer nu att ta över hennes portfölj.

Det innebär att Baylan kommer att få hantera de två frågor som nu skaver mest för regeringen. Stefan Löfven har lovat Centerpartiet att genomföra reformering av strandskyddet och stärka äganderätten i skogen, men Miljöpartiet ogillar förändringarna. Om frågorna inte blir lösta riskerar Löfven att få en ny kris på halsen redan i höst.

– Min erfarenhet av att tidigare ha hanterat frågor där det finns olika ingångar är att sätta sig ner och gå igenom konkret vilka möjligheter och problem som finns, säger Ibrahim Baylan.

Vilket parti är det som ska släppa sina positioner, MP eller C?

– Jag har full respekt för att man har olika ingångar. Ska man lösa frågor som är svåra är det viktigt att man har en konstruktiv anda och ett stort mått av ödmjukhet. Det tänker jag ha, säger Ibrahim Baylan.

Han konstaterar att en viktig uppgift blir att utveckla skogspolitiken, bland annat ur ett klimatperspektiv.

– Därutöver är skogen en ryggrad i den svenska ekonomin och bidrar med stora värden, jobb och grön tillväxt, säger han.

Fotosession på Lejonbacken.
Fotosession på Lejonbacken. Foto: Alexander Mahmoud

Ibrahim Baylan har suttit med i Stefan Löfvens regeringar ända sedan 2014. Först som energiminister, därefter samordningsminister och sedan näringsminister. Baylan var arkitekten bakom den blocköverskridande energiöverenskommelsen 2016 och ses inom partiet som en problemlösare.

Statsminister Stefan Löfven berömmer Baylans förmåga att lösa svåra frågor och framhåller att diskussionerna om skogen och strandskyddet nu ska fortsätta. Båda frågorna var en del av januariavtalet och beredningsarbetet i regeringskansliet är redan påbörjat.

– Det har blivit en paus men nu fortsätter de processerna, säger Stefan Löfven.

Enkligt statsministern blir det Ibrahim Baylan och miljöminister Per Bolund (MP) som får huvudansvaret för att ta fram förslagen om skogen och strandskyddet.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna hitta lösningar även inom de här frågorna, säger Per Bolund.

Statsministern hade inte med sig någon regeringsförklaring eller konkreta politiska förslag utan kommer att återkomma om detta i samband med riksdagens öppnande i september. Däremot pekar han ut fyra områden som kommer att vara prioriterade för regeringens politik det kommande året: jobben, tryggheten, välfärden och klimatet.

– Det är en utmanande och viktig tid för Sverige. Vi har ett nytt politiskt läge i vårt land, säger Stefan Löfven.

Han påminner också om att Sverige fortfarande befinner sig i en pandemi.

– Pandemin har prövat vårt samhälle i grunden. Över tre miljoner människor är nu fullvaccinerade. Faran är inte över så regeringen kommer fortsatt att fatta de beslut som krävs för att minska smittspridningen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt