Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lotta-edholm-skolors-marknadsforing-kan-behova-regleras/

SVERIGE

Lotta Edholm: Skolors marknadsföring kan behöva regleras

Föräldrar och elever måste få tillgång till korrekt information inför valet av skola, menar skolminister Lotta Edholm (L).
Foto: Elin Åberg

Om det fria skolvalet ska vara något värt måste information som skolor lämnar vara korrekt. Det menar skolminister Lotta Edholm (L) efter en debatt i riksdagen om DN:s granskning av Entréskolan.

”Jag är beredd att överväga åtgärder om friskolor har vilseledande reklam”, skriver hon i ett mejl.

I måndags svarade skolminister Lotta Edholm på frågor i riksdagen, bland annat med anledning av DN:s granskning av Entréskolan.

Linus Sköld (S) som är ledamot i utbildningsutskottet frågade hur hon avser att agera mot skolor som förskönar bilden av sin egen verksamhet i syfte att locka fler elever.

– Inte ens de som vill ta det här systemet i försvar tycker att det är rätt att skolor påstår att de ”inte har några vinstdrivande krav” när de i DN:s granskning visar sig ha plockat ut stora vinster. Eller att de skriver att de har ”de bästa legitimerade lärarna” när de inte har det, säger Linus Sköld efter debatten.

Linus Sköld (S) är ledamot i utbildningsutskottet.
Foto: Sveriges riksdag

I riksdagsdebatten hänvisade Lotta Edholm till regeringens planer på att lagstifta för att införa ett gemensamt och obligatoriskt skolval. Då kommer den offentliga informationen om skolornas verksamhet bli bättre och samlas på ett ställe, menar hon.

I så fall behöver man samtidigt förbjuda all marknadsföring som sker parallellt med detta från skolornas sida, enligt Linus Sköld.

– Risken är annars att den kommer att finnas kvar och stå i motsats till den offentliga statistiken, vilket DN:s granskning av Entréskolan visade, säger han.

I debatten sade skolministern att hon tar till sig förslaget om att eventuellt förbjuda skolor att marknadsföra sig parallellt med det gemensamma skolvalet med motiveringen att ”det är otroligt viktigt att man har objektiv information samlad på ett ställe”.

När DN ber henne utveckla resonemanget skriver hon i ett mejlsvar att vilseledande marknadsföring gör henne upprörd och att hon tidigare har kallat upp friskolorna och markerat mot detta.

”Närmast i tid kommer vi styra upp fuskbetygen och förbättra informationen till elever och föräldrar. Jag är beredd att överväga ytterligare åtgärder om friskolor efter uppstramningarna har vilseledande reklam”, skriver hon och fortsätter:

”För att det fria skolvalet ska vara någonting värt måste föräldrar, elever och för den delen journalister ha tillgång till rättvisande information om skolor.”

Läs mer:

Skolkoncern med glädjebetyg och få behöriga lärare delar ut miljonbelopp