Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ls-klimatpolitik-ska-ga-hem-i-stugorna/

SVERIGE

L:s klimatpolitik ska gå hem i stugorna

”Den förra regeringens politik kan ha skadat förtroendet för Sveriges i grunden ambitiösa klimatarbete”, säger Johan Pehrsson under riksmötet.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Liberalerna tillsätter en klimatkommitté för att utveckla partiets klimatpolitik, meddelar partiet under Liberalernas riksmöte i Linköping.

– Vår klimatpolitik ska tåla granskning från både forskare och familjer, säger partiledaren Johan Pehrson.

TT Text

Han talar inför några hundra av partiets kommun- och regionpolitiker på Liberalernas riksmöte i Linköping. Nyheten i talet är att Liberalerna ska tillsätta en kommitté för att utveckla partiets klimatpolitik.

– Vår klimatpolitik ska tåla granskning från både forskare och familjer, säger partiledaren Johan Pehrson.

Klimatförnekarna har lyckats flytta fram sina positioner – mycket på grund av att klimatpolitiken fått ett dåligt rykte, säger Pehrson. Han ger den förra rödgröna regeringen skulden för det.

– Den förra regeringens politik kan ha skadat förtroendet för Sveriges i grunden ambitiösa klimatarbete. Titta bara på de rödgrönas nedmontering av kärnkraften, säger Pehrson.

L-ledaren uppger att Sverige med den nya borgerliga regering nu får ”en ny, liberal klimatpolitik som både är effektiv och ambitiös”.

– För att skynda på klimatarbetet tillsätter Liberalerna nu en egen klimatkommitté. Inför Europaparlamentsvalet 2024 ska ingen tvivla på att vi är borgerlighetens gröna röst, säger Pehrson.

Liberlalerna håller under helgen rikskonferens i Linköping.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kommittén ska ha tre uppgifter. En är att ”skapa köksbordslegitimitet” för den nya klimatpolitiken. En annan är att leverera förslag som ”främjar ett gott företagsklimat – för klimatet.”

– Vi tror varken på miljöpartistisk nedsläckning eller på att ge upp klimatmålen, säger Pehrson.

Enligt honom ska vindkraft, kärnkraft och solkraft skapa en trygg grund för svenska företag att stå på. Den tredje uppgiften för kommittén är att leverera förslag på hur Sverige kan exportera sitt klimatarbete till Europa.

Pehrson ser framför sig att Sverige exporterar koldioxidfritt stål, fossilfri el och den senaste generationens batterier till Europa.

– Vi ska också exportera våra ambitiösa klimatmål till Europa.

I talet tar Pehrson även upp de höga matpriserna och inflationen. Han konstaterar att det gör det svårt för hushållen att få pengarna att räcka till slutet av månaden.

Pehrson ger dock inga nya besked om hur regeringen ska stödja hushållen.

– Nu måste vi tvinga ner den galopperande inflationen. Vägen dit är tråkig och jobbig. Det handlar om att bedriva en ansvarsfull finanspolitik, säger Pehrson.

Han lyfter också fram Liberalernas gamla förslag om att Sverige bör byta kronan mot euron. L-ledaren och arbetsmarknadsministern Pehrson lovar satsningar när prisökningarna minskat.

– Vi vill se stora satsningar på skolan. På klimatet. På jobben. Och för att inte tala om vården och omsorgen, säger han.