Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lunds-universitet-bland-varldens-100-basta/

SVERIGE

Lunds universitet bland världens 100 bästa

Lunds universitet.
Lunds universitet. Foto: Emil Langvad/TT

Två svenska universitet hör till de 100 bästa i världen, enligt en färsk rankning. Totalt sex svenska lärosäten har avancerat på listan.

TT Text

Det är det brittiska analysföretaget QS som för 18:e gången publicerar sin jämförelse av 1 300 universitet världen över.

I den konkurrensen kniper Lunds universitet plats nummer 87 och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) plats 89. Bland de 200 bästa finns även Göteborg dubbelt representerat med Chalmers och Göteborgs universitet, samt Uppsala och Stockholms universitet.

Universiteten i Linköping och Umeå tillkommer bland de 400 bästa. Umeå universitet backar och Uppsala universitet ligger kvar på samma placering, övriga fem har förbättrat sina resultat sedan i fjol. ”Den högre utbildningen i Sverige är fortsatt konkurrenskraftig och av världsklass”, kommenterar QS forskningschef Ben Sowter i ett pressmeddelande.

Men det allra bästa lärosätet finns på den amerikanska östkusten: Massachusetts Institute of Technology (MIT). Brittiska University of Oxford är näst bäst, och alltså det europeiska flaggskeppet medan det bäst placerade skandinaviska lärosätet är Köpenhamns universitet.

Rankningen baseras på mått för forskningskvalitet, studenternas attraktivitet på arbetsmarknaden, lärarresurser och internationalisering.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt