Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lysekil-har-sagt-sitt-ger-regeringen-klartecken-att-besluta-om-preems-utbyggnad/

Sverige

Lysekil har sagt sitt – ger regeringen klartecken att besluta om Preems utbyggnad

Kommunfullmäktige i Lysekil har godkänt Preems planer på att bygga ut sitt raffinaderi i kommunen. Nu ligger beslutet hos regeringen.
Kommunfullmäktige i Lysekil har godkänt Preems planer på att bygga ut sitt raffinaderi i kommunen. Nu ligger beslutet hos regeringen. Foto: Lars Lindqvist

Ett nej från kommunfullmäktige hade kunnat stoppa utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Så blev det inte.

– Frågan ligger i realiteten långt över huvudena på oss i Lysekils kommunfullmäktige, sa Roland Rombrant (LP), när han röstade ja.

Maria Granberg, gruppledare för Miljöpartiet i Lysekil, lät inte ett brutet ben hindra henne från att ta plats i talarstolen vid kommunfullmäktiges sammanträde under onsdagskvällen. Vid hela sju tillfällen haltade hon fram för att försöka övertala fullmäktige att sätta stopp för utbyggnaden av raffinaderiet i samhället.

– När vi står mitt i en klimatkris kan vi inte börja med att höja utsläppen för att sedan planera att sänka dem någon gång i framtiden, sa hon.

En manifestation för klimatet genomfördes inför kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen.
En manifestation för klimatet genomfördes inför kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen. Foto: Privat

Frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil har blivit rikspolitik. Eftersom anläggningen bedöms kunna påverka möjligheterna att nå de nationella klimatmålen ska regeringen bestämma om den kan tillåtas. Enligt miljöbalken krävs ett ja från kommunfullmäktige för att regeringen ska kunna godkänna planerna.

Vid onsdagens sammanträde kom det. 27 av kommunfullmäktiges 30 närvarande ledamöter sa ja till förslaget. På ja-sidan stod Socialdemokraterna, Lysekilspartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kommunistiska partiet, Liberalerna och Centerpartiet. En ledamot från Vänsterpartiet, en från Liberalerna och Miljöpartiet röstade nej.

Frågan om raffinaderiets framtid har väckt starka känslor i Lysekil. Roland Rombrant, gruppledare i kommunens näst största parti Lysekilspartiet, säger till DN att det är naturligt.

– Två existentiella frågor står mot varandra här – jobben eller klimatet. Preem är kommunens största privata arbetsgivare. Människor är beroende av den för sin försörjning, säger han.

Ämnen i artikeln

Preem
Klimatet
Lysekil
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt