Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/lyxkryssare-fast-utanfor-goteborg/

Sverige

Lyxkryssare fast utanför Göteborg

Den 26 mars i år låg det stora kryssningsfartyget Norwegian Encore i hamnen i Miami, Florida. Nu har den tomma lyxkryssaren seglat till Göteborg.
Den 26 mars i år låg det stora kryssningsfartyget Norwegian Encore i hamnen i Miami, Florida. Nu har den tomma lyxkryssaren seglat till Göteborg. Foto: Al Diaz

I över två veckor har två stora kryssningsfartyg, tomma på passagerare, legat utanför Vinga i Göteborgs skärgård.

De har stoppats från att lägga till i Danmark – i stället ska besättningen mönstra av i Göteborg.

TT Text

Det är oklart hur länge de båda Bahamasflaggade lyxkryssarna, Norwegian Bliss och Norwegian Encore, kommer att bli kvar, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kan bli en vecka, en månad – eller två. Vi vet inte, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten i Göteborgs hamn, till tidningen.

Fartygen har kapacitet för 4 000 passagerare vardera och brukar göra kryssningar i Alaska, Karibien och längs USA:s kuster, men under pandemin har de likt flera andra kryssningsfartyg styrt mot Europa i hopp om att kryssningssäsongen ska komma i gång tidigare här. Dessutom har Europa många varv där fartygen kan genomgå underhåll.

Planen var att omkring 100 personer i besättningen skulle kliva av fartygen i Danmark, men de stoppades av de danska virusrestriktionerna.

Lyxkryssarna har nu i stället tilldelats tre olika ankarplatser på statligt svenskt vatten, men det är oklart hur lång tid det kommer ta att mönstra av besättningen.

– Beskedet vi fått är att avmönstringen måste ske i omgångar och att det därför kan ta tid, säger Åsa Kärnebro till GP.

Besättningen förs till Landvetter, där personalen får genomgå en vanlig säkerhetskontroll, innan de flygs till sina respektive hemländer.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt