Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/m-i-region-stockholm-vill-att-domda-gangmedlemmar-ska-betala-for-offrens-vard/

SVENSK POLITIK

M i Region Stockholm vill att dömda gängmedlemmar ska betala för offrens vård

Irene Svenonius, gruppledare för Moderaterna i Region Stockholm.
Foto: Nicklas Thegerstrom

Moderaterna i Region Stockholm kräver att gängmedlemmar som döms för våldsbrott ska betala för offrens vårdkostnader, uppger Moderaternas gruppledare Irene Svenonius i ett pressmeddelande.

Moderaterna i regionen vill se en lagändring som gör det möjligt för regioner att kräva dömda gängkriminella på ersättning för vårdkostnader som uppstått till följd av gängrelaterat våld.

”Det är dags att gängbrottslingar får ta fullt ansvar för sina fruktansvärda handlingar. Den organiserade brottsligheten är systemhotande i Sverige. Allt fler skadade i skjutningar, knivskärningar och sprängningar kräver avancerad traumavård. En dömd gängkriminell ska därmed kunna dömas att betala skadestånd såväl till brottsoffer som till vården”, säger Irene Svenonius (M), gruppledare för Moderaterna i Region Stockholm i pressmeddelandet.

Förslaget handlar endast möjlighet för regionerna att begära ersättning från dömda gärningspersoner, inte om någons rätt till vård, enligt pressmeddelandet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt