Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/m-kallar-hallengren-till-utskott-morkar/

SVERIGE

M kallar Hallengren till utskott: Mörkar

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna kallar socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet efter att regeringen nekat Coronakommissionen underlag som rör pandemihanteringen.

TT Text

– Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna väljer att mörka information när vi nu måste få fram alla svar på de frågor som finns runt coronahanteringen, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

Kommissionen vill också ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet, där bland annat statsministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår.

Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet, vilket Dagens Medicin rapporterade om under torsdagen.

– Det är den allvarligaste krisen vi haft i Sverige i modern tid och den väljer Socialdemokraterna att försöka mörka, sätta partiets intressen före landets intressen, säger Waltersson Grönvall till TT.

– Det är bara att titta på de två tidigare delbetänkanden som kommit och den kritik som regeringen fått.

Riksdagens socialutskott har ett möte under fredagseftermiddagen där frågan om att kalla socialminister Lena Hallengren (S) till utskottet kommer upp.

I en skriftlig kommentar säger Hallengrens pressekreterare att socialministern sedan tidigare är inbokad att närvara vid ett utskottsmöte på tisdag nästa vecka, och att ledamöterna då är fria att ställa vilka frågor de vill.

Gällande vilka handlingar som lämnats ut eller inte hänvisar man till regeringskansliet. TT söker kansliet för en kommentar.

Coronakommissionen ska publicera sitt slutbetänkande den 25 februari.

Läs mer:

Coronakommissionen anser sig nekas underlag

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt