Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/m-ledaren-i-vellinge-blir-anarki-om-alla-gor-som-staffanstorp/

SVERIGE

M-ledaren i Vellinge: ”Blir anarki om alla gör som Staffanstorp”

När Staffanstorp vägrade ta emot en familj med kvotflyktingar ställde grannkommunen Vellinge upp.
När Staffanstorp vägrade ta emot en familj med kvotflyktingar ställde grannkommunen Vellinge upp. Foto: Ola Torkelsson

När Staffanstorp vägrade ta emot en familj med kvotflyktingar ställde grannkommunen Vellinge upp med kort varsel.

Kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M) tycker att partikamraternas agerande i Staffanstorp är ”ynkligt”.

– Det kan inte vara ett fritt val att följa lagen, säger hon.

När den syriska familjen kom till Malmö airport på torsdagseftermiddagen fanns Staffanstorps kommun inte där för att möta upp. Därmed blev den M-ledda kommunens beslut att inte ta emot kvotflyktingar enligt bosättningslagen en realitet.

I stället vände sig Migrationsverket till grannkommunen Vellinge, som under fredagen välkomnade familjen på fyra personer.

– Det blev väldigt kort framförhållning, men vi hade ett anvisningsboende ledigt som gjorde att vi kunde lösa den brådskande situationen, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Vellinge har fått ett anvisningstal på 55 kvotflyktingar enligt bosättningslagen för 2022. Den nyanlända familjen tas emot inom den ramen. Staffanstorp, dit familjen ursprungligen var anvisad, har ett anvisningstal på 36, men väljer nu alltså att utmana svensk lagstiftning.

Staffanstorps beslut om totalstopp för kvotflyktingar fattades av kommunstyrelsen redan i slutet av mars, efter förslag från kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M). Detta med motiveringen att kommunen vill prioritera flyktingar från krigets Ukraina.

– Det är naivt att tro att det finns hur mycket resurser som helst i landets kommuner, sa Christian Sonesson i en DN-intervju tidigare i veckan.

Carina Wutzler är starkt kritisk till agerandet.

– Vellinge har säkert inte lättare att lösa bostadsfrågan än Lomma, Svedala, Staffanstorp eller andra kommuner. Men nu har Sverige ett åtagande att ta emot 5 000 kvotflyktingar per år. Då måste vi hjälpas åt, och det finns en lagstiftning. Då är det inte rimligt att det är ett fritt val om man ska följa den, säger hon.

Vad tror du att Staffanstorps lagtrots kan få för konsekvenser?

– Det finns risk för följdeffekten att fler kommuner tänker att om Staffanstorp fattat det här beslutet behöver inte vi heller ta emot. Det är orimligt, då blir det anarki.

Länge var det Vellinge som sa nej till att ta emot flyktingar och de var en av de kommuner som tog emot minst antal asylsökande.

– Det är en statlig och inte en kommunal angelägenhet, sa dåvarande kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman till DN för femton år sedan.

Vellinge hänvisade också till bostadsbrist. Men efter att bosättningslagen trädde i kraft 2016 är det inte längre möjligt för en kommun att vägra ta emot flyktingar.

Lagen innebär att nyanlända placeras i kommunerna enligt ett kvotsystem. Carina Wutzler har tidigare riktat kritik mot sitt eget parti för att det röstade för införandet av bosättningslagen. På sikt vill hon att den ska avskaffas.

– Det betyder inte att vi kan vägra ta emot fyra personer som valts ut som särskilt skyddsbehövande av UNHCR och som är anvisade hit enligt lag. Det är bara ynkligt.

Så länge det pågår ett krig i Ukraina vill Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, inte att kommunen tar emot en enda kvotflykting.
Så länge det pågår ett krig i Ukraina vill Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, inte att kommunen tar emot en enda kvotflykting. Foto: Anders Hansson

Wutzler har inte varit i kontakt med Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M), i ärendet och säger att hans agerande får ”stå för honom”.

– Jag och Christian är överens om att vi inte tycker att bosättningslagstiftningen är bra, vi har krokat arm och försökt driva nationellt att den ska bort. Men i dag är det den som gäller och då måste den gälla för oss alla. Jag kan konstatera att vi inte tycker lika på den punkten.

Carina Wutzler tycker att att Staffanstorp ställer människor mot varandra genom att vägra ta emot kvotflyktingar under förevändning att man ska prioritera flyktingar från Ukraina.

– Man säger att man har plats för drygt 200 personer från Ukraina men kan inte ta emot 36 kvotflyktingar. Jag gillar inte den argumentationen och retoriken, det blir inte bra. Men det är min personliga uppfattning.

Från Moderaternas partiledning har det hittills varit tyst om Staffanstorp lagvägran. DN har sökt partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell för en kommentar. Han har hittills avböjt.

Inte heller partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard vill i nuläget låta sig intervjuas om Staffanstorps agerande.

– Vi kommer återkomma om vi har något att kommentera, hälsar pressekreterare Karl Opdal.

DN har sök Christian Sonesson för en kommentar.

Läs mer: Staffanstorp vägrade ta emot – kvotflyktingar placeras i Vellinge

Ämnen i artikeln

Skåne
Staffanstorp
Vellinge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt