Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/m-profil-vill-flytta-asylmottagandet-till-lander-langt-bort/

SVENSK POLITIK

M-profil vill flytta asylmottagandet till länder långt bort

Skånemoderaten Christian Sonesson blev tillrättavisad av partiledningen i Stockholm när han för fyra år sedan ingick en koalition med Sverigedemokraterna. Nu sitter samma partiledning i regeringsförhandlingar med SD.
Foto: Anders Hansson

Skånemoderaten Christian Sonesson retade upp partiledningen i Stockholm när han bildade koalition tillsammans med SD och placerade nyanlända i husvagnar.

Nu vill han att Sverige ska outsourca asylmottagande till länder långt bort.

– Man får ha avtal med olika länder, säger han.

Christian Sonesson kan glädjas åt ett valresultat som partikollegorna på riksplanet endast kan drömma om. Staffanstorps starke man kammade hem hela 44,4 procent av rösterna i kommunvalet och fick en plats i riksdagen. Huruvida han ska tacka ja till riksdagsplatsen eller inte kommer han meddela vid ett senare tillfälle.

Därmed behåller Christian Sonesson positionen som en av landets mest framgångsrika – och kontroversiella – moderater.

När han efter valet 2018 bildade en majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna lät partiledningen i Stockholm fördöma skåningens uppror. Det gick på tvärs med Moderaternas dåvarande policy om att inte samarbeta med SD och beskrevs som ”ett långfinger rakt i ansiktet på Ulf Kristersson”.

– Våra företrädare ska inte gå i koalition med SD, sa partisekreteraren Gunnar Strömmer då.

Fyra år senare sitter samma partiledning i regeringsförhandlingar med just Sverigedemokraterna, som är det största partiet i regeringsunderlaget. På bordet ligger bland annat talmansposten och frågan om huruvida SD ska få ministerposter i Ulf Kristerssons kommande regering eller inte.

– Jag har ofta tyckt annorlunda än partiet i de här frågorna. Jag kan ju bara konstatera att de ofta har rört sig i den riktning som jag har förespråkat, säger Sonesson.

Något som präglat svensk politik under den senaste mandatperioden är partiernas tvära kast vad gäller vissa principfrågor. Socialdemokraterna har begravt den militära alliansfriheten och skickat in en medlemsansökan till Nato. Moderaterna sitter just nu i förhandlingar med ett parti som tidigare betraktats som paria.

Christian Sonesson är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Foto: Anders Hansson

Från rådhuset i Staffanstorp tycker sig Christian Sonesson se hur de positioner som han har framfört under en längre tid har vunnit mark.

– Om man tar migrationspolitiken i ett historiskt perspektiv så har det varit många tabun i samhällsdebatten som har förflyttats. Vissa saker som jag sade kring år 2014–2015 är inte längre kontroversiella. Exempelvis att prata om att volymerna måste minska, säger han.

Moderaterna på riksplanet gick nyss till val på att införa ett ”volymmål” om max 5 000 asylsökande per år, vilket är betydligt färre än i dag. Christian Sonesson vill gå ännu längre.

– Det är för mycket. Om vi pratar om den systematiska flyktinginvandringen till Europa från länder utanför Europa så måste den ner till noll. Gärna ett flyktingstopp, säger han.

Hur rimmar det med asylrätten?

– Man får genomföra mer av de brittiska och danska systemen, där man söker asyl utanför landet. Och om en person beviljas asyl får man ha avtal med andra länder om mottagandet.

Storbritannien och Danmark är två länder som har gått i bräschen när det gäller försöken att utlokalisera asylmottagandet till länder långt borta. Länderna har tecknat avtal med Rwanda om att skicka asylsökande till mottagningscenter i landet. Det har fått skarp kritik från bland annat FN:s flyktingorgan och internationella människorättsorganisationer, och planerna har ännu inte kunnat omsättas i praktiken.

Tror du att ditt parti kommer föreslå det under den här mandatperioden?

– Det vet jag inte, men det har funnits andra tillfällen då de ändrat sig. När jag föreslog att man skulle upphandla anstaltsplatser i andra länder sade de först nej. Ett halvår senare ändrade man sig. Politiken utvecklas i takt med att man måste lösa problemen.

DN har sökt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer som avböjt intervju.

Läs mer: Staffanstorp vägrar ta emot kvotflyktingar: ”Kommer inte möta dem på flygplatsen”

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt