Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/magdalena-andersson-sveriges-forsta-kvinnliga-statsminister/

SVENSK POLITIK

Magdalena Andersson vald till Sveriges första kvinnliga statsminister

56 sek. Magdalena Andersson blir Sveriges nya statsminister. Därmed har riksdagen släppt fram landets första kvinna som regeringschef.

Magdalena Andersson vald till Sveriges nya statsminister. Därmed har riksdagen släppt fram landets första kvinna som regeringschef.

– Jag bedömer att jag kan styra landet med den, säger hon om budgeten som kommer att justeras med oppositionens önskemål.

174 riksdagsledamöter röstade nej till talmannens förslag om Magdalena Andersson som statsminister. Det innebär att hon med minsta möjliga marginal passerar. 117 röstade ja, 57 röstade gult, det vill säga lade ner sin röst, och en ledamot var frånvarande.

– Sverige är ett fantastiskt land och det finns så mycket som vi kan vara stolta över, men det är också tydligt att vi står inför flera allvarliga problem. Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att vi ska ta itu med detta. Som ni säkert vet lägger jag tyngdpunkten på tre områden, säger Magdalena Andersson efter beskedet och nämner segregationen, klimatomställningen och välfärden.

Så röstade partierna
Så röstade partierna
*Amineh Kakabaveh (tidigare V). Håkan Svenneling (V) var frånvarande. Källa: Riksdagen

Utrikesminister Ann Linde och hennes företrädare Margot Wallström var bland de första att gratulera den nya statsministern.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1463433816509456388 https://twitter.com/margotwallstrom/status/1463434848048226305

Efter att Stefan Löfven meddelade sin avgång den 22 augusti stod det snabbt klart att Magdalena Andersson hade i det närmaste hundraprocentigt stöd att efterträda honom som partiordförande för S. Formellt blev hon det under partikongressen den 4 november.

Dagens omröstning är den tredje i sitt slag under samma mandatperiod. Liksom tidigare har Centerns stöd varit avgörande och sedan det stod klart att deras ledamöter lägger ner sina röster blev det också sannolikt att Magdalena Andersson skulle godtas som regeringschef – liksom det faktum att V till slut kunde tolerera en regering lik den som Stefan Löfven styrde.

Om allt fortskrider som tänkt blir Magdalena Andersson formellt regeringschef under en så kallad konselj med kungen på slottet. Talmannen berättar då om sitt förslag och om riksdagens beslut innan kungen kan konstatera att regeringsskiftet är ett faktum. En konselj är planerad till fredag.

Det är klart att jag vet vad det här betyder för flickor som växer upp i vårt land och det är klart att det gör mig berörd. Jag har också vuxit upp som flicka i Sverige och Sverige är ett ojämställt land. Det är mycket bättre nu än när jag växte upp på 1970-talet, vi har gjort stora framsteg, men mina upplevelser genom livet och de förbättringar jag har sett känns naturligtvis när man sitter där i en statsministeromröstning, säger Magdalena Andersson.

Enligt henne ser ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa justeringar. Det, säger hon, kommer att märkas för människor. I budgeten som omfattar 74 miljarder handlar det om knappt tio miljarder i förändringar, säger Andersson.

Trots det gör S-ledaren bedömningen att budgeten till största del kommer att bestå av S-politik.

– Jag bedömer att jag kan styra landet med den, säger hon.

Efter Miljöpartiets besked på onsdagseftermiddagen, att de lämnar regeringen, kan det krävas ytterligare en statsministeromröstning för att Magdalena Andersson ska bli Sveriges statsminister.

Läs mer:

Ewa Stenberg: En historisk dag – men inte som Andersson hade hoppats

C säger nej till regeringens budget – MP kan lämna regeringen

SD vill väcka misstroende mot Bolund – om han återkommer i ny regering

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt