Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/magdalena-andersson-utesluter-inte-moderat-talman/

SVENSK POLITIK

Magdalena Andersson utesluter inte moderat talman

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Jonas Lindkvist

Socialdemokraterna kan tänka sig att släppa fram en moderat talman. En förutsättning är dock att M sätter sig i överläggningar om talmansposten med S.

– Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen, säger statsminister Magdalena Andersson.

VAL 22

På måndag ska riksdagen rösta om vem som ska bli talman under den kommande mandatperioden. Talmansposten är en del av de pågående regeringsförhandlingarna inom Ulf Kristerssons koalition och Sverigedemokraterna har uttryckt att de ser det som en viktig fråga.

Nu ger sig Socialdemokraterna in i spelet och föreslår att M och S ska samråda om talmansposten. Avgående statsminister Magdalena Andersson har kontaktat Ulf Kristersson (M) i frågan.

– Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen. Det är rikets näst högsta post och den högsta valda positionen, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar på att talmannen också har en viktig funktion i regeringsbildningen men även vid utländska besök, vilket blir viktigt under Sveriges ordförandeskap i EU som inleds vid årsskiftet.

– Vi ser stora poänger med att kunna bidra konstruktivt till att hitta en talman som kan få ett brett stöd i riksdagen.

Socialdemokraterna har hittills haft som princip att det största partiet ska inneha talmansämbetet. Nu öppnar Magdalena Andersson för att överge den principen.

– Jag skulle inte säga att vi överger den men att vi skulle kunna göra ett undantag. Vi ser poänger med att det i den här tiden är en talman som kan väljas med väldigt brett stöd i riksdagen.

Det innebär att S är berett att släppa fram en moderat talman.

– Det är inte så att vi i förväg utesluter något sådant. Jag för gärna samtal med Ulf Kristersson om det. Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat.

Andreas Norlén har skött sitt uppdrag förtjänstfullt under under en turbulent tid och problematiskt parlamentariskt läge

Magdalena Andersson vill inte säga att det betyder att S förordar den sittande talmannen som sin kandidat.

– Jag kan konstatera att Andreas Norlén åtnjuter väldigt stor respekt i riksdagen och hos det svenska folket. Han har skött sitt uppdrag förtjänstfullt under under en turbulent tid och problematiskt parlamentariskt läge.

Hon vill heller inte svara på om hon fått någon respons på sin invit till Ulf Kristersson eller hur hon bedömer möjligheterna för att det ska bli några överläggningar.

– Det får Ulf Kristersson svara på. Jag har sträckt ut en hand. Hur vi agerar om det inte blir några överläggningar beror på vilken talmanskandidat som de vill ha.

Hur ser du på om det blir en Sverigedemokrat som föreslås till talman?

– Det skulle jag bedöma som problematiskt. Det är ett parti vars själva affärsidé är att splittra snarare än att ena. Det handlar också om Sverigebilden utomlands.

Samtidigt förbereder S att presentera en egen talmanskandidat. Det ska vara en kandidat som antingen kan bli talman eller vice talman.

– Vi är riksdagens största parti så självklart kommer vi att ha en kandidat till talmanspresidiet. Vi kommer att ha en kandidat som kan axla alla roller.

DN har sökt Moderaterna för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt