Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/malilla-varmast-sedan-1947-men-inget-nytt-sverigerekord/

SVERIGE

Målilla varmast sedan 1947 – men inget nytt Sverigerekord

På flera platser i landet var det runt 37 grader under torsdagen.
På flera platser i landet var det runt 37 grader under torsdagen. Foto: Henrik Gustafsson Nicander

Värmen nådde sin kulmen i Sverige på torsdagen. Men det 75 år gamla värmerekordet står sig ännu. När SMHI:s mätningar för torsdagen presenterades kom småländska Målilla allra närmast, med en högsta temperatur på 37,2 grader. Så varmt har det inte varit i Sverige sedan 1947.

De senaste dagarna har flera nya rekordnoteringar av värme uppmätts i Europa. I början av veckan slogs rekorden i flera franska städer och på tisdagen uppmättes över 40 grader för första gången i Storbritannien. När den europeiska hettan sedan rörde sig in över Sverige visade prognoserna att det kunde bli över 38 grader i landet för första gången sedan SMHI började med sina mätningar.

Men så blev det inte. Varmast blev det i småländska samhället Målilla, där 37,2 grader var torsdagens högsta temperatur.

– Det är den högsta temperaturen som vi har uppmätt sedan 1947, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

1947 var det just Målilla som var varmare. Det var även då som den lilla orten i Kalmar län tangerade det nationella värmerekordet på 38,0 grader, som 14 år tidigare hade satts i uppländska Ultuna.

Målilla hade redan noterat den högsta temperaturen i år, då det var 35,3 grader på onsdagen. På torsdagen var det däremot flera orter som hade varmare toppar än så. I Linköping mättes 36,9 grader och i Härsnäs i Östergötland blev prick 37 grader dagens toppnotering.

Men framöver blir det desto svalare. Det kan förvisso bli runt 25 grader i delar av norra Götaland och södra Svealand, men den allra värsta värmen rör sig bort från landet, säger SMHI:s meteorolog.

– Det kommer bli svalare och redan imorgon kommer det märkas när den varma luften skjuts bort, säger Mattias Lind.

På flera platser i södra Sverige kommer blå himmel och solsken istället bytas ut mot kraftigt regn och på vissa platser kan det även förekomma åska.

– När vi sedan går in mot lördagen kommer man kunna märka av en ganska markant skillnad. Temperaturen kommer sjunka och det är bara på ett fåtal platser som det kommer vara varmare än 20 grader, säger Mattias Lind.

Läs mer:

Bränderna i Europa mattas av

Professor: ”Sannolikt att vi får mer extrema temperaturer i värmeböljor”

Vattenbrist och poolboom: ”Inte hållbart att fylla med dricksvatten”

Ämnen i artikeln

Väder
Klimatet
SMHI
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt