Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/man-begars-haktad-for-mord-pa-kvinna-i-varmland/

SVERIGE

Man häktad för gravfridsbrott i Värmland

En man i 55-årsåldern som anhållits misstänkt för mord på en kvinna i västra Värmland har häktats för brott mot griftefrid samt grovt gravfridsbrott sedan en kvinna hittats död i en frys.

TT Text

19 mars klockan 16.14: Texten har tillfogats en rättelse.

Det var i torsdags förmiddag som polisen larmades till en adress i västra Värmland. På plats hittade de en kvinnas kropp i en frys i en bostad.

På söndagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott, samt skäligen misstänkt för mord.

Värmlands tingsrätt beslutade att han skulle häktas för misstankarna om brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott. Mordmisstanken prövades inte av rätten eftersom åklagaren angett honom som skäligen misstänkt för det brottet, den lägre misstankegraden. Däremot kvarstår misstankarna, uppger åklagaren Linda Karlsson till SVT Värmland.

Mannen nekar till mordmisstankarna. Hans försvarsadvokat Stefan Liliebäck säger till TT att mannen förklarat varför han lade kvinnan i frysen, men det är information som advokaten inte kan delge.

Däremot medger mannen grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid.

– Han har erkänt det, rakt upp och ner. Han har också accepterat att han ska vara häktad, säger Stefan Liliebäck till TT.

Enligt häktningsframställan misstänks brott mot griftefriden ha pågått sedan i september 2018.

– Jag har uppfattningen att kvinnan har varit försvunnen i flera år. Men det betyder inte att dödsfallet inträffade för flera år sedan, sa Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till DN på lördagen.

Både mannen och kvinnan är norska medborgare.

Rättelse: Mannen har häktats misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott.