Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/man-livshotande-skadad-efter-skjutning-i-helsingborg/

SVERIGE

Man livshotande skadad efter skjutning i Helsingborg

Polisens kriminaltekniker arbetar vid platsen för skjutningen.
Polisens kriminaltekniker arbetar vid platsen för skjutningen. Foto: Johan Nilsson/TT

En man vårdas med livshotande skador efter en skottlossning i Helsingborg under natten till torsdagen. Bara kort därpå skedde en kraftig detonation vid en nattklubb i de centrala delarna av staden.

Strax före klockan 01 natten mot torsdagen fick polisen i Helsingborg samtal om skottlossning i stadsdelen Närlunda. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador.

– Mannens tillstånd är kritiskt. Han är opererad, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Offret är hemmahörande på en ort utanför Helsingborg, och är känd av polisen sedan tidigare.

– Han rör sig i kriminella miljöer, säger Karim Ottosson.

Ärendet rubriceras som mordförsök. Ingen är gripen.

Bara runt tio minuter senare inträffade en kraftig explosion på Bruksgatan i centrala Helsingborg. Detonationen skedde i anslutning till en nattklubb men har orsakat skador på både lägenhetshus och butiker längs hela gatan.

– På cirka 100 meter i avstånd har butiker och bostäder fått rutorna krossade. Det finns även skador på elskåp och fasader, säger Karim Ottosson.

Polisens tekniker på platsen där explosionen skedde.
Polisens tekniker på platsen där explosionen skedde. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen kom till skada i explosionen, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Bombtekniker har undersökt platsen. Polisen ser i nuläget inte att de två händelserna skulle vara kopplade till varandra.

– Jag har full förståelse för att två händelser med så kort tidsrymd skapar en otrygghet. Från polisens sida ser vi det som isolerade händelser, vi kan i nuläget inte se någon konflikt mellan grupperingar, säger Karim Ottosson.

Liknande händelser har inträffat på samma gata tidigare. På juldagsmorgonen 2019 hittades en sprängladdning utanför nattklubben, som aldrig detonerades. 2015 skedde två sprängningar på platsen med bara några dagars mellanrum.

Men polisen har inte fått information om att det skulle finnas en hotbild mot verksamheten i dagsläget.

– Det är inget som kommit till polisens kännedom.

Polisen i region syd omfördelar nu resurser för att hantera händelserna i Helsingborg.

– I vanlig ordning hjälps vi åt vid större händelser, säger Karim Ottosson.

Nu pågår ett intensivt utredningsarbete både vad gäller skjutningen och explosionen. Polisen knackar dörr, samlar in vittnesuppgifter och har genomfört tekniska undersökningar på brottsplatserna.

Polischef Karim Ottosson säger att han förstår att Helsingborgare känner oro efter händelserna. Att ingen kom till skada vid explosionen är ren tur, menar han.

– Man visar på en likgiltighet och utsätter många människor för fara.

Ämnen i artikeln

Helsingborg
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt