Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/manga-ute-pa-kvallarna-polisen-vi-har-haft-att-gora/

SVERIGE

Många ute på kvällarna – polisen: ”Vi har haft att göra”

Många rör sig ute när det blir varmare. Arkivbild.
Många rör sig ute när det blir varmare. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Studenttider, värme och lättnader av coronarestriktioner.

Många var ute och rörde på sig under fredagskvällen, vittnar flera polisregioner om.

– Vi har haft en hel del fylleriärenden, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Det var stökigt i Uppsala under natten. Vid en studentfest i området Danmark slogs flera personer, vilket resulterade i flera anmälningar om misshandel. Polis var även på plats på campusområdet och upplöste en fest med ett 50-tal personer, med hänvisning till ordningsstörningar.

– Det märks att det är många människor i rörelse, vi har haft att göra och åkt på många händelser. Vi har haft en del misshandel och rån, säger Tobias Ahlén.

På videoklipp från campusområdet syns en stor folksamling under natten, enligt SVT Uppsala.

Från i tisdags har restauranger kunnat vara öppna fram till 22.30, efter att i flera månader ha tvingats stänga klockan 20.30 på grund av smittspridningen. Gränsen på fyra personer i ett och samma sällskap gäller däremot fortfarande och bara personer med sittplats får serveras mat och dryck.

I Stockholmsområdet har det varit ”väldigt många ärenden” under natten, enligt presstalesperson Anders Bryngelsson vid polisen. Däremot är det inget allvarligt som direkt sticker ut – även om det är en del fylla, säger han.

– Det märks såklart att det är varmare och att fler ute och att krogarna är öppna senare.

Under studentfiranden på dagtid var det stökigt på flera platser i Malmö. Folk sköt fyrverkerier och smällare, enligt polisens presstalesperson Evelina Olsson vid region Syd, som säger att ”det gick lite väl livat till”.

Under natten ryckte Malmöpolisen ut till två studentfester.

– Vi var ute på en studentfest med ett 30-tal personer där det var ett större bråk. En kille skadades, men var inte i behov av vård, säger Olsson.

Det var en hel del människor ute på gatorna även i Göteborg, enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst. Men han upplever att det ändå gick städat till.

– Det är ju mer folk ute än normalt sett och fram för allt senare än normalt. I går var väl den första riktiga sommarkvällen, men de flesta har skött sig.

Läs mer:

Nationaldagshelgen bjuder på sommarväder

Lättade restriktioner: Det gäller efter 1 juni

Ämnen i artikeln

Västsverige
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt