Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/marias-kamp-mot-fetman-har-blivit-en-klassfraga/

2 min 2 sek. Maria Lindsjö, 52 år, har en ätstörning och dämpar oro och ångest med mat. Hör henne berätta om kampen mot ett mer hälsosamt liv.
SVERIGE

Marias kamp mot fetman: ”Har blivit en klassfråga”

Hon har svårt att kliva ur badkaret och är rädd att hon äter sig mot en hjärtinfarkt. Maria Lindsjö, 52 år, har inte råd med sina läkemedel.

Behandling av fetma har blivit en klassfråga. Nu tas nya nationella riktlinjer fram. Frågan är bara: Vem ska få vård?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Nya recept ska följas och Maria får gå på jakt efter en falukorv med låg fetthalt. Det visar sig svårare än väntat.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 9 Maria Lindsjö, 52 år, har en ätstörning och dämpar oro och ångest med mat. Hon hade gärna provat de sprutor hon fått utskrivna av läkare för hjälp att gå ner i vikt, men har inte råd.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 9 Läkare och patientföreningar har varnat länge: vården av fetma i Sverige har blivit en klassfråga. Två av tre läkemedel som rekommenderas ingår inte i högkostnadsskyddet.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 9 Maria Lindsjö har alltid tyckt om att laga mat, men är inte van vid att följa recept och skippa grädden.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 9 Det händer att Maria känner skam över sin vikt när hon går och handlar. ”De dömande blickarna finns överallt.”
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 9 Alla patienter får en pärm där viktförändringar och annat skrivs in. Veckans uppgift är att föra detaljerad kostdagbok för att få en ny blick på sina vanor.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 9 När Maria flyttade till en ny lägenhet hittade hon sina gamla jeans i en låda. ”Då var jag 50 kilo lättare.” Hon bestämde sig för att spara dem som morot.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 9
Foto: Pressbild
Bild 9 av 9 Maria Lindsjö har så smått börjat tappa kilon. Sjuksköterskan Annika Reimers fyller i den nya vikten i pärmen.
Foto: Anders Hansson