Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/marta-stenevi-mp-kraver-ny-lagstiftning-efter-attaarings-dod/

SVERIGE

Märta Stenevi (MP) kräver ny lagstiftning efter åttaårings död

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi talar under onsdagens partiledardebatt i plenisalen i riksdagen
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En åttaåring pojkes död i Luleå kom upp under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi krävde ny lagstiftning.

Det har gått snart två veckor sedan en åttaårig pojke hittades död i en lägenhet i Luleå. Under större delen av pojkens liv hade han stått i centrum för en vårdnadstvist och i handlingar som DN tagit del av berättar sonen om rädslan för att behöva umgås med pappan. Nu sitter pappan häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, något han nekar till.

Under onsdagens riksdagsdebatt lyfte Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi det misstänkta mordet på åttaåringen i ett replikskifte med stadsminister Ulf Kristersson (M). Hon krävde ny lagstiftning.

I en intervju med DN vidareutvecklar hon resonemanget.

– Vi behöver ge barn rätt till egna juridiska ombud i vårdnadsmål och dra in umgänge när kvinnan och barnet bor på skyddad boende. Vi ser även det behövs en genomlysning av domstolarna och ökad kunskap kring de här frågorna.

I debatten svarade statsminister Ulf Kristersson att han värdesätter en bred samsyn i frågan om en lagstiftning som bättre skyddar barn och att han vill återkomma till frågan.

Ulf Kristersson säger att han värdesätter en bred samsyn i frågan om en lagstiftning som bättre skyddar barn.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en kartläggning som Jämställdhetsmyndigheten gjorde på uppdrag av tidigare regering granskades 814 domar. Uppdraget handlade att se över om våld från den ena föräldern mot den andre togs i beaktning i mål om vårdnad och umgänge av gemensamma barn.

De kom fram till att barnperspektivet brast i flera fall och olika typer av våld mot förälder eller barn återfanns i 64 procent av de granskade målen.

Märta Stenevi vill se en skarpare nationell styrning av myndigheterna när det gäller ärenden om barn och kvinnor som lever i våldsamma miljöer.

– Vi vill ha krav på att kommunerna måste tillhandahålla en dygnetrunt öppen ingång som ska samordna alla funktioner som en våldsutsatt kvinna kan tänkas behöva. Idag är det väldigt stora skillnader.

Märta Stenevi vill ha en samsyn i frågan om mäns våld mot kvinnor för att förslagen som lyfts ska bli verklighet.

– Det här är frågor som jag innerligt hoppas inte vill ska dras in i ett kulturkrig eller en blockpolitik. Riksdagen behöver enas om skyddet för våldsutsatta kvinnor och barn.

På fredag presenteras en utredning som gjorts på beställning av den förra regeringen. Utredarna har flera förslag om en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn.

Bland annat handlar det om att Folkhälsomyndigheten ska få en central roll på både nationell och lokal nivå. De ska fungera som en samordnande funktion som kan ge stöd i det nationella arbetet.

De förslår också att kraven på kommunerna ska tydliggöras i en ny lag.