Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/martin-hagglund-i-praktiken-delar-vi-alla-en-sekular-tro/

Martin Hägglunds bästsäljare ”Vårt enda liv” inleds med barndomslandskapet på Höga kusten. Det är framför allt där han kommer i kontakt med upplevelsen av att vara ändlig: av att vara en liten del i ett långt släktled.
Martin Hägglunds bästsäljare ”Vårt enda liv” inleds med barndomslandskapet på Höga kusten. Det är framför allt där han kommer i kontakt med upplevelsen av att vara ändlig: av att vara en liten del i ett långt släktled. Foto: Magnus Hallgren
SVERIGE

Martin Hägglund: ”I praktiken delar vi alla en sekulär tro”

Martin Hägglund har blivit ett världsnamn med sin existentiella kritik av kapitalismen och religionen.

Sin egen livsåskådning har han burit på sedan barndomen och han lanserar den med kraften hos en predikant.

Matilda Voss Gustavsson har mött en djupt troende ateist för ett samtal om hängiven socialism och privata framtidstvivel – och om hur livets värde kan motiveras i en depression.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Bergen på Höga kusten stiger fortfarande efter att inlandsisen började dra sig tillbaka för tiotusen år sedan. För Martin Hägglund blir det en ständig påminnelse om människans beroende av naturen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 9 Släktträdet börjar med Martin Hägglunds mormor och morfar. Därifrån sträcker sig grenverket ändå tillbaka till tidigt 1500-tal. Det visar på en släkt som i fyra sekler har varit bönder i Ångermanland.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 9 Martin Hägglunds föräldrar har ställt fram kaffe och hembakade kakor. Alla de tre barnen har fortsatt tillbringa sina somrar i släkthuset.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 9 I det gula släkthuset vid Höga kusten är varje föremål förknippat med minnen - och ofta från familjemedlemmar som inte lever längre.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 9 Martin Hägglund arbetade i flera år på ”Vårt enda liv”, som när den gavs ut lyckades bli både folklig och kritikerhyllad. Samtidigt som boken legat på bästsäljarlistorna har den tillägnats egna konferenser på Harvard, Yale och New York University.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 9 Martin Hägglund har just landat hos föräldrarna i Sverige efter att i flera månader jobbat dygnet runt med den svenska utgåvan av ”Vårt enda liv”. Men han vägrar se de lugnare dagarna som semester. Arbete och vila är lika mycket ett uttryck för hans ”andliga frihet”.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 7 av 9 Martin Hägglund har bott i USA sedan 2002. Idag har han en lägenhet på Manhattan i New York och ett par dagar i veckan pendlar han till Yaleuniversitetet i Connecticut.
Foto: Pontus Höök
Bild 8 av 9 Varje kväll skriver Martin Hägglund dagbok och han ser alltid till att återge det konkreta: vädret och samtalsämnena och böckerna han läste. Anteckningarna måste ha ”fästpunkter i världen”: ”Dagböckerna där man bara sig öser ur känslor - det är de folk slänger. Man minns ju i efterhand att olika perioder var bra eller dåliga men med en mer konkret dagbok får man en djupare förståelse för varför”.
Foto: Pontus Höök
Bild 9 av 9 Ska man skaffa barn eller inte? I Martins Hägglunds filosofi finns en medvetenhet om att varje timme räknas och då väger de livsförändrande besluten särskilt tungt.
Foto: Magnus Hallgren